Πέμπτη, 20 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μαρινάκης: «Εμείς πήραμε 5,4 δισεκατομμύρια με υπερφορολόγηση από τους παρόχους ενέργειας»
«Τουρισμός για όλους 2025»: Νέος οριστικός πίνακας δικαιούχων χαμηλής περιόδου
Κτηνοτρόφοι: Ειδική οικονομική ενίσχυση για ευλογιά – Ποιο το ποσό ανά ζώο και πότε θα καταβληθεί
Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ
Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Διαμαντής Καραναστάσης
Χρυσοχοΐδης: 1.150 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και 900 συλλήψεις από την αρχή του έτους
Οι Financial Times προτείνουν τη Θεσσαλονίκη ως κορυφαίο φθινοπωρινό προορισμό στην Ευρώπη
Black Friday 2025: Πότε πέφτει φέτος η «Μαύρη Παρασκευή»
Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ 2025: Ποιοι άνεργοι δεν θα το λάβουν
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ακίνητα η Κρήτη ξεπερνά την κρίση

7 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Η αγορά ακινήτων (real estate) στην περιφέρεια της Κρήτης ανακάμπτει λόγω ισχυρής ζήτησης που εν μέρει συνδέεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, π.χ. airbnb, και τις αγορές από ξένους και ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί ενώ οι τιμές των ακινήτων στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από όσα λέχθηκαν στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Για το real estate μίλησαν ‘Αρτεμης Μαυράκη,πρόεδρος μεσιτών Ηρακλείου, ο Νίκος Κασωτάκης, μεσίτης και κατασκευαστής από τον Ν.Ρεθύμνης και η Λουκία Καλλιγιάννη, πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών του Ν. Χανίων.
Ηράκλειο
Σύμφωνα με την κ. Μαυράκη, οι τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών υποχώρησαν από 20% έως 40% κατά την διάρκεια της κρίσης στην ενότητα Ηρακλείου αλλά πλέον ανακάμπτουν.
Οι τιμές των σπιτιών ηλικίας μέχρι 10 έτη κυμαίνονται μεταξύ 1500-1800 ευρώ το τ.μ. στην πόλη και εκτός Ηρακλείου τα 1300 ευρώ ενώ οι τιμές των νεόδμητων κυμαίνονται μεταξύ 2200 και 2500 ευρώ το τ.μ. ενώ μπορεί να ξεπεράσουν τα 3000 ευρώ στο παραλιακό μέτωπο.
Ενα σπίτι με δυο υπνοδωμάτια 100 τ.μ. ενοικιάζεται τώρα προς 400-450 ευρώ τον μήνα λόγω κυρίως των βραχυχρόνιων μισθώσεων από 300 ευρώ στο παρελθόν.
Οσον αφορά τα αγροτεμάχια, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την τοποθεσία και την θέα προς την θάλασσα. Ενδεικτικά, στην ενδοχώρα χωρίς θέα, κάποιος μπορεί να αγοράσει προς 10-15 ευρώ το τ.μ.
Η κ. Μαυράκη επέστησε την προσοχή δυνητικών αγοραστών από την ομογένεια και αλλού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι καθαροί και ότι θα μπορούν να χτίσουν ανεμπόδιστα στα οικόπεδα που ενδιαφέρονται.
Οσον αφορά τα έξοδα αγοράς, η ίδια ανέφερε πως ο φόρος έχει πέσει στο 3% από 11% προηγουμένως επι της αντικειμενικής αξίας ή μεγαλύτερης. Αν το τίμημα είναι χαμηλότερο, ο φόρος αγοράς υπολογίζεται επι της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυπολογίζουν τα συμβολαιογραφικά έξοδα που είναι 1,2%, τα δικηγορικά έξοδα που κυμαίνονται μεταξύ 1% και 1,5% και τα μεσιτικά που είναι διαπραγματεύσιμα με σημείο ένδειξης το 2%.
Ρέθυμνο
Σύμφωνα με τον κ. Κασωτάκη, οι τιμές ανακάμπτουν στην ενότητα Ρεθύμνου όπου είχαν υποχωρήσει κατά 20%-30% κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί και πλέον φοιτητές, στρατιωτικοί και άλλοι θα πρέπει να πληρώσουν 300-350 ευρώ τον μήνα από 200-250 ευρώ πριν λίγα χρόνια.
Τα οικόπεδα, περιφερειακά του κέντρου, πωλούνται προς 400-1000 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης. Οι τιμές των αγροτεμαχίων 4 στρεμμάτων κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσεχθεί η παροχή ρεύματος.
Ερωτηθείς πόσο κοστίζει το κτίσιμο μιας κατοικίας, ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει να συνυπολογισθούν επίσης κι άλλοι παράγοντες όπως αν το έδαφος είναι επικλινές, τα τοιχία κ.τ.λ. Ενδεικτικά, μια κατοικία 90 τ.μ. με πισίνα κόστισε 140 χιλ. ευρώ συν 60 χιλ. για τα τοιχία.
Χανιά
Σύμφωνα με την κ. Καλλιγιάννη, οι τιμές είχαν υποχωρήσει έως 30% στο βάθος της οικονομικής κρίσης αλλά έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.
Αγορές ακινήτων παρατηρούνται από ομογενείς των ΗΠΑ και της Αυστραλίας περιφερειακά εκτός Χανίων. Επίσης, Βρετανοί και Γάλλοι προτιμούν τα έτοιμα σπίτια ενώ Ρώσοι προτιμούν επίσης να αγοράζουν οικόπεδα για να κτίσουν.
Οσον αφορά τα οικόπεδα, κάποιος μπορεί να βρεί οικόπεδα χωρίς θέα με 60-80 χιλ. ευρώ, π.χ. χωριό Βούβες.
Παρουσιαστές: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης ΔημήτρηςΕπιμέλεια: Κατερίνα ΧούμπαΗχολήπτης: Κώστας ΠαληόςΜουσική επιμέλεια: Αλέξης Κώστας
Σχετική είδηση: Moody’s: Οι τιμές των ελληνικών κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ακίνηταΚρήτη
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Απριλίου
Επόμενο άρθρο Δημιουργία 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη τη χώρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαρινάκης: «Εμείς πήραμε 5,4 δισεκατομμύρια με υπερφορολόγηση από τους παρόχους ενέργειας»
5 ώρες ago
«Τουρισμός για όλους 2025»: Νέος οριστικός πίνακας δικαιούχων χαμηλής περιόδου
13 ώρες ago
Κτηνοτρόφοι: Ειδική οικονομική ενίσχυση για ευλογιά – Ποιο το ποσό ανά ζώο και πότε θα καταβληθεί
14 ώρες ago
Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»
15 ώρες ago
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ
16 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday 2025: Πότε πέφτει φέτος η «Μαύρη Παρασκευή»

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ 2025: Ποιοι άνεργοι δεν θα το λάβουν

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστούγεννα 2025: Ημερομηνία έναρξης του γιορτινού ωραρίου για τα καταστήματα σε Αθήνα και Πειραιά

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Είδος πολυτέλειας το μοσχαρίσιο κρέας

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?