Με κατάνυξη η Αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα-Στις 18:30 στην Ελλάδα με το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης (video)

106

[ad_1]

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός, όπου παρέστη και η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, και η οποία στη συνέχεια μετέβη στο Πατριαρχείο για την τελετή παραλαβής του Αγίου Φωτός, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως, αναμένεται στις 18.30 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού. Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.
Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’, συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.
«Το φως της Αναστάσεως του Χριστού, και άρα το φως το οποίο εξήλθε εκ του Παναγίου Τάφου να φωτίζει τις διάνοιες των ανθρώπων και να θερμαίνει τις καρδιές τους», ευχήθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’.
Ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, κυρίως Αραβόφωνους, από Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Κύπρο, Γεωργία, Ελλάδα. Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί, μετά την τελετή αφής κρατώντας τις λαμπάδες τους αναμμένες ξεχύθηκαν στα δρομάκια της Ιερής Πόλης.
Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.
Παραδίδοντας το Άγιο Φως στον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Μάρκο Μπόλαρη, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο, ευχήθηκε σε όσους έχουν αμφιβολίες και προβλήματα, το Άγιος Φως να τους φωτίσει και να τους οδηγήσει στην οδό της αληθείας. Η Ορθοδοξία δεν είναι κουλτούρα, είναι το φως της αληθείας, υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για την κατανόησή του και την ευαισθησία του ως προς την αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που δεν είναι μόνο πνευματική και θρησκευτική, είναι αποστολή του γένους των ευσεβών ορθοδόξων, ιδιαιτέρως είναι η αποστολή του ευσεβούς ημών έθνους, που ήταν και παραμένει πάντοτε η μαρτυρία του Ευαγγελίου του Χριστού, της αγάπης και της δικαιοσύνης».Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών και την ελληνική αποστολή, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και ζήτησε να μεταφέρουν την αγάπη και τις ευχές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.Στην αντιφώνησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής για το Άγιο Φως, ανέφερε πως σήμερα έχουμε την ευλογία, τη χαρά και την τιμή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής να παραλαμβάνουμε από τα χέρια του Πατριάρχου Ιεροσολύμων το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο.
Επίσης, ο κ. Μπόλαρης μετέφερε στον Πατριάρχη «τη σταθερή και σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αγιοταφική αδελφότητα», αλλά και στον ίδιο προσωπικά για να συνεχίσει αυτό που παρέλαβε και το οποίο έχει προσφορά, παρουσία και παρρησία στον κόσμο 2000 ετών.
Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Πατριαρχείο για το αεροδρόμιο του Ισραήλ, με τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου Δαμιανό να μεταφέρει το Άγιο Φως σε ειδικό φανάρι. Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ κατά τις 5 το απόγευμα και να αφιχθεί λίγο μετά τις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.
Στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ αφίχθη στις 8.30 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και εν συνεχεία να παραλάβει και να μεταφέρει το ‘Αγιο Φως στην Ελλάδα.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και την ελληνική αντιπροσωπεία, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’. «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Πατριαρχείο. Η επίσκεψή σας, τιμά το Πατριαρχείο» είπε ο Πατριάρχης καλωσορίζοντας τον υφυπουργό Εξωτερικών και την ελληνική αποστολή. «Σήμερα η Εκκλησία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή» επισήμανε ο Πατριάρχης Θεόφιλος και προσέθεσε: «Οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Με την παρουσία σας ενισχύεται το Πατριαρχείο. Αν δεν υπήρχαν τα προσκυνήματα δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχουν Χριστιανοί. Σήμερα οι παράγοντες που έχουν θρησκευτικό φανατισμό, υποκρύπτουν μέσα τους όλη την εμπάθεια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης στον μεγάλο αριθμό προσκυνητών που επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα. «Έχουμε μεγάλη συρροή προσκυνητών όσο ποτέ άλλοτε, όχι μόνο σε εορτές αλλά σε καθημερινή βάση. Έχουμε μεγάλη προσέλευση από τη Διασπορά. Ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται. Έρχομαι σε καθημερινή επαφή με προσκυνητές και καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη, ειδικά όταν βλέπετε η ασθένεια να μεταβάλλεται σε υγεία» παρατήρησε ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’.
«Δεν επηρεάζουν. Τουναντίον» απάντησε ο Πατριάρχης ερωτηθείς για τις φωνές αμφισβήτησης του Αγίου Φωτός.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην τιμή και την ευλογία για την ελληνική αντιπροσωπία που παρίσταται στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στο Πατριαρχικό Ναό της Αναστάσεως. Αναφέρθηκε επίσης στον σεβασμό και στην αφοσίωση όλων των ορθοδόξων, αλλά ιδιαίτερα του ελληνικού λαού, στον αρχαιότερο θεσμό της Εκκλησίας, που είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως είπε, «στο οποίο προσβλέπουμε ως την Εκκλησία των Αγίων Τόπων και της εναθρώπισης του Χριστού». Υπογράμμισε την ολόθυμη και σταθερή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μνημόνευσε το εξαιρετικό έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή την ανακαίνιση και αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου. Τέλος, επισήμανε τη σημασία που έχει η ανακαίνιση του Πανάγιου Τάφου όχι απλώς για τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά για το σύνολο της χριστιανοσύνης.
Μετά τη συνάντηση ο Πατριάρχης έδωσε τις ευχές του στην αίθουσα υποδοχής του Πατριαρχείου στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και σε ορθόδοξους χριστιανούς, που είχαν σπεύσει να λάβουν την ευλογία του.
Στη συνέχεια, η επίσημη αντιπροσωπεία μετέβη στο Πατριαρχείο για την τελετή παραλαβή του Αγίου Φωτός.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το ‘Αγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στις 16.45 και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Στη συνέχεια το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.
Την αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός και ο βοηθός του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Γεώργιος Αποστολακίδης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μπούρας Αθανάσιος.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΙεροσόλυμα: Ρεγγίνα Σαβούρδου
 
Σχετική είδηση: Κλίμα κατάνυξης σε όλη τη χώρα εν αναμονή της Ανάστασης (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]