[ad_1]
Η διεύθυνση της εφημερίδας Liberation ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο δημοσιογράφοι της, τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν σε υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού, ενώ το ίδιο έκανε με τον αρχισυντάκτη του ιστοτόπου του, το πολιτιστικό περιοδικό Inrocks, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον απολύσει.
Η υπόθεση του διαδικτυακού εκφοβισμού αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, από τον ιστότοπο διασταύρωσης ειδήσεων της Liberation, το Checknews. Στο άρθρο γινόταν λόγο για μια ιδιωτική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook και ονομαζόταν «Ligue du LOL» (Συμμορία του LΟL): επρόκειτο για καμιά 3οαριά δημοσιογράφους και άλλους (διαφημιστές και γραφίστες) που κατηγορούνται ότι παρενοχλούσαν άλλους δημοσιογράφους και μπλόγκερ, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος στον μικρόκοσμο του παριζιάνικου Twitter, στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Aνάμεσα στα μέλη της εν λόγω ομάδας περιλαμβάνεται και ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής Liberation, Αλεξάντρ Ερβό και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Βενσάν Γκλαντ επίσης συνεργάτης της Liberation, ο οποίος παραδέχθηκε πως δημιούργησε την ομάδα το 2009
«Η ιδέα πίσω από το γκρουπ δεν ήταν να παρενοχλούμε τις γυναίκες. Ήταν μόνο να διασκεδάζουμε», έγραψε στο Twitter σε μια μακροσκελή απολογία ο Βενσάν Γκλαντ. «Αλλά πολύ γρήγορα, ο δικός μας τρόπος διασκέδασης έγινε πολύ προβληματικός και δεν το είχαμε αντιληφθεί».
«Δημιούργησα ένα τέρας του οποίου έχασα τον έλεγχο», έγραψε ο Γκλαντ ο οποίος είπε ότι είχε αποστασιοποιηθεί από το γκρουπ εδώ και πέντε χρόνια αλλά παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να το είχε κλείσει.
«Είδα ότι ορισμένοι άνθρωποι στοχοθετούνταν τακτικά αλλά και δεν είχαν αντιληφθεί το εύρος και τα τραύματα που είχαν υποστεί», είπε ο Νταβίντ Ντουσέ, ο αρχισυντάκτης του Inrocks που παραδέχεται ότι έκανε «τηλεφωνικές φάρσες».
Η Liberation έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Γκλαντ και τον Αλεξάντρ Ερβό (υπεύθυνος του ιστοτόπου της) και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το θέμα.
Το περιοδικό Brain Magazine διέκοψε επίσης τη συνεργασία του με τον Γκλαντ.
«Αυτή η Συμμορια του LOL είναι μια ιστορία μιας ομάδας αποτυχημένων, κάποιων τύπων που αρέσκονταν να κοροϊδεύουν άλλους. Μόνο που αυτές οι κοροϊδίες είχαν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Μουνίρ Μαζουμπί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
Ορισμένα μέλη της «Συμμορίας» πρόβαλαν ως δικαιολογία το «κλίμα» που επικρατούσε την εποχή εκείνη στο Twitter: επρόκειτο για μια περίοδο που «ήταν καλό (…) να κάνεις μαύρο χιούμορ (…) ήθελα να κάνω τον έξυπνο ενώ στην πραγματικότητα ήμουν ηλίθιος», είπε ο γιουτούμπερ Γκιγιόμ Μαλισάν.
Η Μαρλέν Σκιαπά, υφυπουργός αρμόδια για θέματα ισότητας, υπενθύμισε ότι υπάρχει πλέον νόμος που τιμωρεί την παρενόχληση στο διαδίκτυο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η πιθανότητα να αυξηθεί ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων – σήμερα τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη παραγραφεί επειδή είναι παλαιότερα των 6 ετών.
Μετά την αποκάλυψη δεκάδες γυναίκες έσπευσαν να μιλήσουν για τη διαπόμπευση που υπέστησαν.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]
Γαλλία: Δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ σε υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού γυναικών
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο