Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς και το 2026 η Ελλάδα – Πόσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες

Δημοσιεύθηκε: 14/05/2026 15:12
Μοιραστείτε το
9 Ελάχιστη ανάγνωση
Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς και το 2026 η Ελλάδα – Πόσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες
Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς και το 2026 η Ελλάδα – Πόσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός και το 2026 παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη Travel Trends 2026 της Visa, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ipsos και το Payment Innovation Hub, σε ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2026.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σταθερή θέση της Ελλάδας ως έναν από τους πιο ανθεκτικούς και ελκυστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με υψηλά ποσοστά επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, σταθερές προθέσεις για δαπάνη και εξελισσόμενη ταξιδιωτική συμπεριφορά που επηρεάζεται από τις ψηφιακές πληρωμές και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σχεδόν 6 στους 10 επισκέπτες που σχεδιάζουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα την έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν
Η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, καθώς το 55% των τουριστών που σχεδιάζουν να την επισκεφτούν το 2026 την έχουν επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί διαχρονική προτίμηση για τις βασικές τουριστικές αγορές. Ο κύριος λόγος επίσκεψης είναι οι διακοπές στη θάλασσα (74%), με τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ Βρετανών και Γερμανών τουριστών, ενώ ακολουθούν οι επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους (60%), με τους Γάλλους (72%) να εμφανίζουν την μεγαλύτερη προτίμηση στο πολιτισμό. Οι ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει θάλασσα, πολιτισμό, αλλά και ψώνια και νυχτερινή ζωή.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα
Η Αττική, η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά παραμένουν στις κορυφαίες επιλογές προορισμού, αντανακλώντας τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των τουριστών.

Οι Αμερικανοί επιλέγουν κυρίως την Αττική (57%), ενώ ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο (42%) και η Στερεά Ελλάδα (36%), συνδυάζοντας τις βασικές πόλεις με τους εμβληματικούς προορισμούς. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες διατηρούν μεγαλύτερη προτίμηση στα νησιά: οι Βρετανοί προτιμούν Ιόνια Νησιά (27%) και την Κρήτη (23%), οι Γάλλοι επιλέγουν την Κρήτη (39%), την Αττική (35%) και το Νότιο Αιγαίο (26%), ενώ οι Γερμανοί επικεντρώνονται κυρίως στην Κρήτη (37%), το Νότιο Αιγαίο (19%) και τα Ιόνια Νησιά (16%).

Πότε και πώς σχεδιάζουν τα ταξίδια τους, πόσο μένουν
Τα ταξίδια στην Ελλάδα παραμένουν συγκεντρωμένα κατά τους μήνες του «ευρωπαϊκού καλοκαιριού», δηλαδή από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι προτιμήσεις διαφέρουν ανά χώρα προέλευσης. Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο δημοφιλής μήνας για Γερμανούς (26%) και Βρετανούς (22%). Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν τα ταξίδια τους καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι Γάλλοι προτιμούν κυρίως τον Ιούνιο (19%).

Η Ελλάδα προσελκύει τόσο ταξίδια μικρής όσο και μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς το 50% των επισκεπτών διαμένει έως 7 ημέρες και το άλλο 50% σχεδιάζουν την παραμονή τους για 8 ή περισσότερες ημέρες, με τους Γερμανούς να εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση για παρατεταμένες διαμονές. Παράλληλα, 4 στους 10 επισκέπτες συνδυάζουν την Ελλάδα με ταξίδι στην Ιταλία ή την Ισπανία.

7 στους 10 προγραμματίζουν το ταξίδι τους τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα
Σχεδόν 7 στους 10 επισκέπτες οργανώνουν το ταξίδι τους τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Παρότι οι παραδοσιακές πλατφόρμες κρατήσεων και οι επίσημες ιστοσελίδες ξενοδοχείων και προορισμών παραμένουν βασικές πηγές για τον σχεδιασμό των ταξιδιών, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT* κερδίζουν έδαφος, κυρίως για λόγους δημιουργικής έμπνευσης και διαχείρισης χρόνου (14% του συνόλου των ταξιδιωτών, 30% των Αμερικανών).

9 στους 10 επισκέπτες στην Ελλάδα σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους
Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις, οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί παραμένουν ανθεκτικοί: το 69% των ταξιδιωτών σκοπεύει να διατηρήσει τα επίπεδα των δαπανών του, το 19% να τα αυξήσει και μόλις το 13% να τα μειώσει.

Κατά μέσο όρο, οι ταξιδιώτες διαθέτουν το 11% του ετήσιου εισοδήματός τους για ταξίδια στην Ελλάδα, καλύπτοντας συνήθως τα έξοδα για δύο άτομα, ενώ οι υψηλότερες δαπάνες καταγράφονται στους επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες ανά χώρα προέλευσης εκτιμώνται ως εξής:

ΗΠΑ: 3.080 ευρώ ανά άτομο (14% εισοδήματος)
Γερμανία: 2.168 ευρώ (10% εισοδήματος)
Ηνωμένο Βασίλειο: 1.900 ευρώ (10% εισοδήματος)
Γαλλία: 1.770 ευρώ (10% εισοδήματος)
Η ζήτηση για τουρισμό πολυτελείας προέρχεται κυρίως από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.

Ποια μέθοδο επιλέγουν για τις πληρωμές τους

Η συμπεριφορά πληρωμών στο εξωτερικό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες στη χώρα προέλευσης, με το 45% των ταξιδιωτών να αναμένει ότι θα πληρώνει στην Ελλάδα όπως και στη χώρα του. Οι ψηφιακές πληρωμές αποτελούν την προτιμώμενη μέθοδο, με τους Γάλλους ταξιδιώτες να προηγούνται (76%), επιλέγοντας κάρτες ή mobile wallets, ενώ ακολουθούν οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ (69%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (68%).

Ακόμη και σε αγορές όπου παραδοσιακά κυριαρχούν τα μετρητά, όπως η Γερμανία, η χρήση καρτών παραμένει αξιοσημείωτα υψηλή (56%), υπογραμμίζοντας την ευρεία υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών. Παρότι 4 στους 10 ταξιδιώτες αναμένουν να χρησιμοποιούν περισσότερα μετρητά από ό,τι στη χώρα τους για μικρές, καθημερινές αγορές, οι κάρτες και οι ψηφιακές πληρωμές εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή για συναλλαγές υψηλότερης αξίας, επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές.

«Σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, από την Ιταλία και την Ισπανία έως την Ελλάδα, βλέπουμε ταξιδιώτες με ξεκάθαρες προσδοκίες: όμορφες εμπειρίες και πληρωμές που λειτουργούν απρόσκοπτα», δήλωσε η Bea Larregle, SVP και Group Country Manager Southern Europe της Visa. «Οι ψηφιακές πληρωμές έχουν εξελιχθεί σε ένα διακριτικό αλλά ουσιαστικό μέρος του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ταξιδεύουν και καταναλώνουν. Συνδέοντας τους ταξιδιώτες με εκατομμύρια επιχειρήσεις μέσω ασφαλών ψηφιακών πληρωμών, η Visa βοηθά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς να μετατρέπουν αυτές τις προσδοκίες σε μια πιο ομαλή και αξιόπιστη εμπειρία επί τόπου».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να ξεχωρίζει ως ένας ανθεκτικός και ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός, με ισχυρή επαναληψιμότητα επισκέψεων και σταθερή ζήτηση από βασικές αγορές, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο την ποιότητα της εμπειρίας όσο και τη διαχρονική σύνδεση που δημιουργεί με τους ταξιδιώτες», δήλωσε αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας η Sevi Vassileva, General Manager για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ στη Visa. «Στη Visa, παρατηρούμε πως οι εξελισσόμενες προσδοκίες των ταξιδιωτών, από τις απρόσκοπτες ψηφιακές πληρωμές έως τις πιο ουσιαστικές και βιώσιμες εμπειρίες, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο ταξιδιών. Μέσω των ασφαλών και καινοτόμων λύσεών μας, διευκολύνουμε την αλληλεπίδραση ταξιδιωτών και επιχειρήσεων, βοηθώντας προορισμούς όπως η Ελλάδα να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας εμπειρίες σε κάθε στάδιο του ταξιδιού, υποστηρίζοντας παράλληλα τη συνεχή ανάπτυξη του τουριστικού οικοσυστήματος» πρόσθεσε η ίδια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔημοφιλήΤουρισμός
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Μητσοτάκης στο Βραβείο Καρλομάγνος για τον Ντράγκι: “Η Ευρώπη κινδυνεύει να μην είναι ο συγγραφέας του μέλλοντός της, αλλά παθητικός θεατής αποφάσεων”
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς και το 2026 η Ελλάδα – Πόσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες
14 Μαΐου 2026
Μητσοτάκης στο Βραβείο Καρλομάγνος για τον Ντράγκι: “Η Ευρώπη κινδυνεύει να μην είναι ο συγγραφέας του μέλλοντός της, αλλά παθητικός θεατής αποφάσεων”
14 Μαΐου 2026
Δεν πήγαιναν ούτε σχολείο τα παιδιά που ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες σε σπίτι στο Περιστέρι, τι λέει η γιαγιά τους
14 Μαΐου 2026
Κεραμέως: Ανάχωμα στην ακρίβεια η αύξηση μισθών μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
14 Μαΐου 2026
Ζαχαριάδης για κόμμα Τσίπρα: “Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο” – “Για να κλείσουμε τον κύκλο πλειοψηφίας της ΝΔ χρειαζόμαστε ενότητα”
14 Μαΐου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Chios Pass» – «Kythira Pass»: Ξεκινούν οι αιτήσεις
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Chios Pass» – «Kythira Pass»: Ξεκινούν οι αιτήσεις

Newsroom
Θερμή υποδοχή Σι σε Τραμπ: «Να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι»
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερμή υποδοχή Σι σε Τραμπ: «Να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι»

Newsroom
Θεοδωρικάκος: Μέσα στον Ιούνιο το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Μέσα στον Ιούνιο το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές

News Room
Σήμερα η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ – Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ – Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?