[ad_1]
Ένας βασικός παράγοντας για τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι η πρόοδος που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις βάσει του προγράμματος προσαρμογής, οι οποίες συμφωνήθηκαν με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ανακοίνωσή του για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες, στο Β1 με σταθερή προοπτική, από Β3 με θετική προοπτική.
«Η αξιολόγηση έχει σημασία», τονίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, «διότι επηρεάζει τον τόκο τον οποίο πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα όταν δανείζεται. Όσο καλύτερη η αξιολόγηση τόσο μικρότερο είναι το επιτόκιο», γράφει αποδίδοντας την αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο στις «αχτίδες φωτός στην αγορά εργασίας, την ανακάμπτουσα οικονομία και τη θετική εξέλιξη του χρέους.»
Moody’s hebt Griechenland-Rating an https://t.co/PVxjc77dvm
— Monika Schäfer (@MoSchaefer66) March 2, 2019
«Αν και η πρόοδος διακοπτόταν κατά καιρούς, με τους στόχους να καθυστερούν ή να μην επιτυγχάνονται, η αναπτυξιακή δυναμική φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο εμπεδωμένη, με καλές προοπτικές περαιτέρω προόδου και χαμηλό κίνδυνο αναστροφής», σημειώνει ο οίκος. Κατά την άποψη του Moody’s, η συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αρχίζει να αποφέρει σταδιακά καρπούς στην οικονομία.
Η ελληνική οικονομία, αναφέρει, έχει γίνει σημαντικά πιο ανοικτή τα τελευταία χρόνια, με τις εξαγωγές να ανέρχονται τώρα στο 37% του ονομαστικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2018 από 22% το 2010.
Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους εργασίας και οι εξαγωγές τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν γοργά το 2018.
Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αρχίζουν να αντανακλώνται σε ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 2% ή παραπάνω τα τελευταία τρία χρόνια.
Για τις μεταρρυθμίσεις, ο Moody’s σημειώνει ότι ενισχύονται το τελευταίο διάστημα και αποτελούν θετικό βήμα για να φέρουν ξένη τεχνογνωσία, κεφάλαια και επενδύσεις καθώς και για να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό στις εγχώριες αγορές.
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν παρουσιάσει νέες προτάσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα, οι οποίες – αν εφαρμοσθούν – θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία σημαντική παράμετρο για την πιο επιθετική αντιμετώπιση της βασικής αδυναμίας των τραπεζών, προστίθεται.
Η θετική αξιολόγηση του Moody’s γίνεται παρά κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις που δεν ήταν πλήρως εναρμονισμένες με τις δεσμεύσεις, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ιδιαίτερα, την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% που υπερβαίνει τη σύσταση της ομάδας ειδικών για αύξηση 5-10% και θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, εάν μεταφρασθεί πιο γενικά σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.
Μικρός ο κίνδυνος αναστροφής μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών
Επίσης, η πρόσφατη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι παρά τη συνολικά καλή πρόοδο, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων της, και οι συζητήσεις για τη σημαντική αναθεώρηση του πτωχευτικού νόμου για τα νοικοκυριά (του λεγόμενου νόμου Κατσέλη) συνεχίζονται.
Η συνέχιση της καθυστέρησης «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την μεταβίβαση περίπου 1 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα». Παρά ταύτα, o Moody’s θεωρεί ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος σημαντικής αναστροφής των ήδη υλοποιημένων μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο.
«Τα περισσότερα πολιτικά επώδυνα μέτρα έχουν ήδη υλοποιηθεί, με την οικονομία να δείχνει τελικά ενδείξεις ανάκαμψης, περιορίζοντας τα κίνητρα για κάθε μελλοντική κυβέρνηση να υπονομεύσει τα κέρδη που αποκτήθηκαν τόσο δύσκολα. Η συνεχιζόμενη εποπτεία από τους πιστωτές θα περιορίσει περαιτέρω τον κίνδυνο αναστροφής των μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο Moody’s θεωρεί επίσης θετική τη δημιουργία της ΑΑΔΕ(Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) στις αρχές του 2017, η οποία έχει επιτύχει ήδη σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Σημαντική συμβολή στη συνολική δημοσιονομική επίδοση προήλθε από τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες μειώθηκαν πάνω από 16% μετά το 2015, χάρη στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που πρόσφερε η Ευρωζώνη.
Δανειακές ανάγκες στο 10% του ΑΕΠ ως το 2032
Η πρόσφατη δημοσιονομική σταθεροποίηση, σημειώνει ο οίκος, υποστηρίζεται από το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο σε συνδυασμό με τη συνέχιση ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων, θα διασφαλίσει ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια, περίπου στο 10% του ΑΕΠ έως το 2032. Επιπλέον, οι πιστωτές της Ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν το προφίλ χρέους της Ελλάδας ξανά το 2032 και να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση, αν χρειάζεται. «Καμία άλλη χώρα δεν επωφελείται από αντίστοιχο επίπεδο στήριξης».
Η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε με επιτυχία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, σημειώνει ο Moody’s. «Τα έσοδα από την έκδοση αυτή, μαζί με ένα ταμειακό απόθεμα 26,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσε στο 14,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, προσφέρουν ένα σημαντικό μαξιλάρι για τα χρεολύσια μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους, συνολικού ύψους 22 δις. ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντικά ενισχυμένη μεσοπρόθεσμα, με το ποσοστό του δημόσιου χρέους να μειώνεται ακόμη και με τις τυπικές υποθέσεις πίεσης του Moody’s.
«Ο Moody’s θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική της επόμενης κυβέρνησης για την απασχόληση στο δημόσιο, δεδομένης της σημασίας για τη δημιουργία μίας λιγότερο πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης», σημειώνεται.
Το Υπουργείο Οικονομικών
Σε ανακοίνωσή του το Υπ. Οικονομικών αναφέρει: «Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες (σε Β1 από Β3) προχώρησε την Παρασκευή 1η Μαρτίου ο οίκος Moody’s.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τη σταθερά ανοδική της πορεία και την διαρκή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.
Η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποδίδει και δημιουργεί στερεές βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου».
Κυβερνητικά στελέχη: Αιχμές προς τη ΝΔ και την «καταστροφολογία»
Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου.
— Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos (@tsakalotos) March 1, 2019
«Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτηση στο twitter.
Αλ.Χαρίτσης:«Η Moody’s δεν έλαβε υπόψη της την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης»
«Η Moody’s προχώρησεε σε αναβάθμιση -έκπληξη της Ελληνικής Οικονομίας κατά 2 βαθμίδες. Αλήθεια, στις πόσες διαψεύσεις καίγεται τελικά η ΝΔ;» αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, με ανάρτησή του στο facebook, για την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s.
Χρ.Σταϊκούρας: Μάλλον οι μηχανισμοί των αγορών «φοβήθηκαν τα νταούλια» των «μαρξιστών»
Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, ο Τομέαρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε ανάρτησή του στο twitter τονίζει: «Ο κ.Τσακαλώτος άφησε τους «κύκλους» & έπιασε το Τwitter. Μάλλον οι μηχανισμοί των αγορών «φοβήθηκαν τα νταούλια» των «μαρξιστών». Επί της ουσίας της κριτικής για υπερφορολόγηση οικονομίας – κοινωνίας, «κιχ». Προφανώς, η αξιοπιστία δεν είναι το ισχυρότερο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου».
Δ. Παπαδημούλης: Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται τις αντιδράσεις των ακροδεξιών της ΝΔ
«Υπό την πίεση της μεγάλης κατακραυγής εντός του ΕΛΚ κατά Όρμπαν, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως θα ζητήσει, όχι την Αποπομπή του, αλλά την αναστολή της συμμετοχής του. Προφανώς φοβάται τις αντιδράσεις των ακροδεξιών της ΝΔ, που θαυμάζουν όχι μόνο τον Όρμπαν αλλά κ τους Λεπέν -Σαλβίνι», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Moody’s: Αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες – Σχόλιο Ευκ.Τσακαλώτου
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]