Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση την Δευτέρα, κατά 10% και 9% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα αναβάλει στρατιωτικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν.
Συγκεκριμένα:
- Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο TTF (Title Transfer Facility) υποχώρησε κατά 9%, στα 54 ευρώ/ΜWh, ακολουθώντας την πτώση του πετρελαίου Brent.
- Οι τιμές παραμένουν όμως υψηλότερες από τα επίπεδα πριν τον πόλεμο, που ήταν περίπου 32 ευρώ/ΜWh, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει πάνω από 70 ευρώ/ΜWh.
- Το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου Brent κατέγραψε πτώση 10%, στα 101 δολάρια/βαρέλι.
Αντίκτυπος στις αγορές
Η ανακοίνωση προκάλεσε άνοδο στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές:
- Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,7%, μετά από πτώση άνω του 2% στις αρχικές συναλλαγές.
- Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 1,5%.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite αυξήθηκαν κατά 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.
Η ανακοίνωση Τραμπ για καθυστέρηση στρατιωτικών πλήξεων κατά των ιρανικών ενεργειακών υποδομών θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση της αβεβαιότητας στις αγορές ενέργειας και στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές.


Όχι ρε συ, δεν τα λες σωστά. Το Ιράν υπαναχώρησε, ο Τραμπ νίκησε πάλι.