Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Περίπου 1.700 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Δημοσιεύθηκε: 16/07/2026 20:30
Μοιραστείτε το
8 Ελάχιστη ανάγνωση
Ευ. Τουρνάς: Περίπου 1.700 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Ευ. Τουρνάς: Περίπου 1.700 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το 2028 η Ελλάδα θα παραλάβει τα πρώτα νέα Canadair

«Η πρόληψη και η άμεση επέμβαση είναι τα ισχυρότερα όπλα απέναντι στις πυρκαγιές», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, αναφερόμενος στη φετινή αντιπυρική περίοδο και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός μίλησε για τις αιτίες των πυρκαγιών, την αυστηροποίηση των ελέγχων και των κυρώσεων, καθώς και για τον σχεδιασμό ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο κύμα εκδήλωσης πυρκαγιών καταγράφεται συνήθως από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες, με το διάστημα από τις 15:00 έως τις 17:00 να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.

«Στατιστικά περιμένουμε τις ενάρξεις από το μεσημέρι και μετά, μέχρι τις 17:00», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τις συγκεκριμένες ώρες παρατηρείται συχνά «ένα μπαράζ ενάρξεων». Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη διαρκή ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Προβληματισμός για τις πυρκαγιές στην Κεντρική Μακεδονία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αυξημένη συχνότητα των πυρκαγιών στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στην περιοχή από το Κιλκίς έως τη Θεσσαλονίκη.

«Μας προβληματίζει και εμάς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το τοπικό Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ενισχυθεί με στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των επαναλαμβανόμενων περιστατικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αρκετές υποθέσεις έχουν ήδη εξιχνιαστεί, ενώ πολλές πυρκαγιές αποδίδονται σε ανθρώπινη αμέλεια, όπως η εκτέλεση θερμών εργασιών ή άλλες απρόσεκτες ενέργειες. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τις πυρκαγιές στο Ωραιόκαστρο και το Καλοχώρι.

Περίπου 1.700 πυρκαγιές από την 1η Μαΐου
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν εκδηλωθεί περίπου 1.700 πυρκαγιές, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, αν και μειωμένος κατά περίπου 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς εξήγησε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ταυτόχρονων ενάρξεων τόσο δυσκολότερο γίνεται το έργο της κατάσβεσης, καθώς οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις πρέπει να διασπώνται σε διαφορετικά μέτωπα.

«Ο μηχανισμός είναι σε ύψιστη ετοιμότητα», υπογράμμισε, ιδιαίτερα στις περιοχές για τις οποίες προβλέπεται υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές περιπολίες αναπτύσσονται διαρκώς στο πεδίο, ενώ drones πραγματοποιούν συνεχή επιτήρηση για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εστιών. Παράλληλα, αξιοποιούνται εναέρια μέσα επιτήρησης, όπως αεροσκάφη Air Tractor και ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να επέμβουν άμεσα.

Στόχος, όπως είπε, είναι οι νέες πυρκαγιές να αντιμετωπίζονται στον πρώτο χρόνο εκδήλωσής τους, ώστε μέχρι το τέλος της ημέρας οι περισσότερες να έχουν τεθεί υπό έλεγχο και οι δυνάμεις να είναι διαθέσιμες για νέα περιστατικά.

Εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές από το σχολείο
Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

«Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τα θρανία», ανέφερε, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεργάζεται με το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών.

Στόχος είναι να εισαχθεί στα σχολεία εκπαιδευτικό αντικείμενο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί, ώστε τα παιδιά να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις από μικρή ηλικία.

Για την προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες εργασίας, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τουρνά, έχει εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Πρόστιμο 9.000 ευρώ για πυρκαγιά από αμέλεια
Παράλληλα, έχει ενισχυθεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς και τα 37 Ανακριτικά Κλιμάκια που λειτουργούν στη χώρα, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πυρκαγιά στο Μελιδοχώρι Ηρακλείου, για την οποία ο υπαίτιος εντοπίστηκε και συνελήφθη αυθημερόν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 9.000 ευρώ.

Την ώρα που στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν έντεκα εναέρια μέσα, εκδηλώθηκε δεύτερη πυρκαγιά στην ίδια περιφερειακή ενότητα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί άμεση ανακατανομή των διαθέσιμων δυνάμεων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι περιστατικά αυτού του είδους καταδεικνύουν το μεγάλο επιχειρησιακό κόστος κάθε πυρκαγιάς που προκαλείται από αμέλεια και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Το 2028 τα πρώτα νέα Canadair
Αναφερόμενος στην ενίσχυση του εναέριου στόλου, ο Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα Canadair το 2028, ενώ μέχρι το 2031 αναμένεται να έχουν παραδοθεί συνολικά επτά αεροσκάφη νέας γενιάς.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για σύγχρονα αεροσκάφη με ψηφιακό πιλοτήριο, αυξημένη χωρητικότητα νερού και αυτοματοποιημένες λειτουργίες. Θα διαθέτουν επίσης δυνατότητα νυχτερινής μετακίνησης, ώστε να μπορούν να βρίσκονται εγκαίρως στις περιοχές όπου απαιτείται η επιχειρησιακή τους ανάπτυξη.

Παρεμβάσεις 665 εκατ. ευρώ μέσω του ANTINERO
Ο υπουργός στάθηκε και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις μεσογειακές χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύει διαρκώς στην πρόληψη.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν, όπως είπε, η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, η προστασία των μικτών ζωνών όπου ο αστικός ιστός συναντά τα δασικά οικοσυστήματα και η συνέχιση των παρεμβάσεων μέσω του προγράμματος ANTINERO.

Κατά την τελευταία πενταετία έχουν διατεθεί 665 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για καθαρισμούς δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση δασικών δρόμων.

Κλείνοντας, ο Ευάγγελος Τουρνάς εξήρε το έργο των πυροσβεστών, των 5.500 εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, των δήμων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έκανε λόγο για «έναν μηχανισμό που σταδιακά ενισχύεται και παίρνει τη μορφή που πρέπει, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και τις φυσικές καταστροφές».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:SliderΑντιπυρική περίοδοςΕυάγγελος Τουρνάς
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Καμία χώρα ή ήπειρος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνη της τα ισχυρά μοντέλα AI» Κυριάκος Πιερρακάκης στο EU Finance Podcast: «Η κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία είναι η μεταρρύθμιση-κλειδί της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων»
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευ. Τουρνάς: Περίπου 1.700 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
16 Ιουλίου 2026
Κυριάκος Πιερρακάκης στο EU Finance Podcast: «Η κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία είναι η μεταρρύθμιση-κλειδί της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων»
16 Ιουλίου 2026
Κικίλιας για το λιμάνι της Ραφήνας: Περισσότερα πλοία, φθηνότερα εισιτήρια, πάνω απ’ όλα η ασφάλεια
16 Ιουλίου 2026
Νέα καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»
16 Ιουλίου 2026
Μπελέρης για Χριστιανούς της Συρίας: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εγκαταλείπει όσους θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια
16 Ιουλίου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαθιστά την αλήθεια ως προς το πρόσωπό μου

News Room
Αγαπηδάκη: Λύση σε 15 ημέρες για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας – 6,5 εκατ. πολίτες έκαναν εξετάσει με το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγαπηδάκη: Λύση σε 15 ημέρες για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας – 6,5 εκατ. πολίτες έκαναν εξετάσει με το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

News Room
Νίκος Ταχιάος: Επίκειται η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο δίκτυο του Πάτρα-Πύργος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρό στην Κυψέλη: Καθησυχαστικός αλλά σε εγρήγορση ο Ν. Ταχιάος για τις ρωγμές στα κτίρια

News Room
Παπασταύρου: Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών για τη διαχείριση του νερού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η βιώσιμη ανάπτυξη κι η αποθήκευση ενέργειας είναι εθνική υπόθεση

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?