Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμηση σε οικισμούς: Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση για περιοχές με λιγότερο από 2.000 κατοίκους

Δημοσιεύθηκε: 01/07/2025 15:39
Μοιραστείτε το
8 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 1 Ιουλίου, σε σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Με τη νέα ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία:

Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία, και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνονται πολεοδομικά όλα τα χωριά της επικράτειας και συνολικά περίπου το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το δεύτερο εργαλείο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με αποφάσεις Νομαρχών. Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, οδήγησε σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών της χώρας. Όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών, το οποίο κλείνει τώρα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Μητσοτάκης: «Η χώρα αποκτά ειδικά χωροταξικά πλαίσια για πρώτη φορά»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τις συνολικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα κρίσιμα ζητήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Δρομολογείται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, όπου η χώρα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ειδικά χωροταξικά πλαίσια σε ολόκληρη την επικράτεια. Και στα πλαίσια αυτής της πολύ μεγάλης, συχνά την αποκαλώ “σιωπηλή”, μεταρρύθμισης, γιατί δεν αναδεικνύεται τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ερχόμαστε και επιλύουμε και το ζήτημα το οποίο απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη πρόσφατα, με τα όρια των οικισμών, όπου υπήρχε και αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με το τι κάνει και με το τι δεν κάνει το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε σχετικά πρόσφατα.

Και για να το πούμε με πολύ απλά λόγια, όπως το είπε και ο υπουργός, για όλους τους οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων, πρακτικά τη συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών της χώρας, ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια, όπως αυτά χαράχθηκαν πριν από κάποιες δεκαετίες, άρα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.

Και για εκείνους τους οικισμούς μεταξύ 700 και 2.000 κατοίκων θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο θα επιτρέπει τη δόμηση και στα τμήματα τα οποία καταλαμβάνουν ουσιαστικά την υφιστάμενη ζώνη Γ, με μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που προβλέπεται σήμερα στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Οπότε, νομίζω ότι, και με τις σημερινές ανακοινώσεις, για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού της υπαίθρου λύνεται μία σημαντική αβεβαιότητα, μία εκκρεμότητα.

Και θέλω να τονίσω και πάλι ότι οι διατάξεις αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο για να μπει τάξη στον χώρο, αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ύπαιθρο, τη δημογραφική μας πολιτική και να ενθαρρύνουμε και τους πολίτες, γιατί όχι, να μπορούν να επιστρέψουν πίσω στα χωριά τους και να το κάνουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και πολεοδομική ευελιξία».

Παπασταύρου: Δυνατότητα δόμησης μέχρι το σημερινό όριο στους μικρούς οικισμούς

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε: «Μια νέα νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς στη χώρα κάτω από 2.000 κατοίκους, η οποία θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή σήμερα. Μια ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ενίσχυσης της υπαίθρου και τη μεγάλη δημογραφική πρόκληση.

Όπως είναι γνωστό, με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2017 και του 2019, ακυρώθηκαν τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί με απόφασή του Νομάρχη σε 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολεοδομική αδράνεια στους συγκεκριμένους 150 οικισμούς, αλλά συγχρόνως να έχουμε μια πολεοδομική ανασφάλεια σε όλους τους οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους.

Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, ασφαλώς οδηγεί σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών αυτών, όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών.

Αυτό ερχόμαστε σήμερα και το επιλύουμε, με την εισαγωγή δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων: για τους οικισμούς έως 700 κατοίκους, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οικισμών, διασφαλίζεται η δυνατότητα δόμησης μέχρι το σημερινό τους όριο, με το πολεοδομικό εργαλείο της ζώνης ανάπτυξης οικισμού, για λόγους αντιμετώπισης του δημογραφικού και ενίσχυσης της περιφέρειας.

Αλλά και για τους υπόλοιπους οικισμούς, από 701 κατοίκους έως 2.000, προβλέπεται το πολεοδομικό εργαλείο της περιοχής ελέγχου χρήσεων, η οποία αντιμετωπίζει με ευνοϊκότερο τρόπο τη δόμηση σε σχέση με την εκτός σχεδίου.

Με τον τρόπο αυτό, επιλύουμε την κανονιστική ασάφεια, ενισχύουμε την προοπτική των μικρών οικισμών, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά του κάθε τόπου, για μια Ελλάδα χωροταξικά ασφαλή, αναπτυξιακά ισχυρή και δημογραφικά αισιόδοξη».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠολεοδομίαΣταύρος Παπασταύρου
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Αυγενάκης: Με εικασίες και γενικότητες δεν υπηρετείται η αλήθεια
Επόμενο άρθρο Κικίλιας: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, στο συγκεκριμένο θέμα αποτύχαμε»
3 Σχόλια
  • Ο/Η Facebook User λέει:
    1 Ιουλίου 2025 στις 12:56

    Έλληνες αντισταθείτε. Σας φέρνουν εγκληματίες καί άπιστα σκυλιά στα χωριά σας

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    1 Ιουλίου 2025 στις 13:45

    ο χρυσοχο’ι’δης που τον πηραν μεταγραφη στην Ν.Δ με την αστυνομια του κατεγραφε τις συνομοιλιες της εγκληματικης οργανωσησ -ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και μας αποκαλυψε οτι ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ,Ο ΜΗΤΣΙΟΤΑΚΗΣ ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ,

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    1 Ιουλίου 2025 στις 14:05

    Τσογλανε να τους παρεις στο κολοσπιτο σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αμυράς : «Δεν κοιτάμε ποιος είναι δεύτερος – Στόχος η αυτοδυναμία, με έργο και αξιοπιστία»
29 Μαΐου 2026
Κατρίνης: “Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι η αιτία δημιουργίας νέων κομμάτων”
29 Μαΐου 2026
Άννα Παπαδοπούλου για “ΕΛ.Α.Σ”: “Στόχος του κόμματος Τσίπρα είναι η διακυβέρνηση της χώρας”
29 Μαΐου 2026
“Πυρά” Ανδρουλάκη κατά Τσίπρα: Νέα αρχή με παλιές πρακτικές και νοοτροπίες δεν γίνεται
29 Μαΐου 2026
Πλεύρης για κόμμα Τσίπρα: Ευτυχώς που δεν το ονόμασε “ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς”
29 Μαΐου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τσίπρας: Κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛΑΣ – «Σημαία μας είναι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛΑΣ – «Σημαία μας είναι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη»

News Room
Σκέρτσος: Επιτελικό κράτος είναι το συνεργατικό κράτος που δουλεύει σαν μια ομάδα και δεν δουλεύει σε φέουδα ή σε τιμάρια, όπου ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γίνατε ουρά της Πλεύσης Ελευθερίας» είπε ο Σκέρτσος στα κόμματα της αντιπολίτευσης – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για διάταξη ΕΥΠ

News Room
Αντωνοπούλου – ΕΛ.Α.Σ. : Είμαστε περήφανοι για τη διακυβέρνηση 2015-2019, όμως έγιναν λάθη – Στόχος η μείωση φορολογίας και η ενίσχυση περιφέρειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντωνοπούλου – ΕΛ.Α.Σ. : Είμαστε περήφανοι για τη διακυβέρνηση 2015-2019, όμως έγιναν λάθη – Στόχος η μείωση φορολογίας και η ενίσχυση περιφέρειας

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

RealPolls κατά ΠΑΣΟΚ: “Οι προβλέψεις μας έχουν επιβεβαιωθεί στις κάλπες” – Απειλεί με νομικές κινήσεις

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?