Brexit: Παραμένει το αδιέξοδο μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι – “Κινήσεις αναβολής” (video)

[ad_1]

To ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit γίνεται ακόμα πιο κοντινό, μετά και τη νέα άκαρπη συνάντηση Γιούνκερ-Μέϊ στις Βρυξέλλες. Πάντως η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νομικά δεσμευτικού εγγράφου για τα σύνορα με την Ιρλανδία. Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα ως και 25 κυβερνητικά στελέχη σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της αναβολής του Brexit.
Οι «αντάρτες» Συντηρητικοί πιστεύουν ότι έχουν αρκετούς βουλευτές στο πλευρό τους ώστε να περάσουν από τη Βουλή των Κοινοτήτων μια τροπολογία με την οποία θα ζητείται από τη Μέι να αναβάλει το Brexit.
Τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί, περίπου δώδεκα υφυπουργοί και πολλοί άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση που θα υποβάλουν οι βουλευτές των Συντηρητικών Σερ Όλιβερ Λέτγουιν και των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ.
Η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, προσκείμενο σε εκείνους που σχεδιάζουν την «ανταρσία», είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραιτηθούν οικειοθελώς τα μέλη της κυβέρνησης, προκαλώντας την Μέι να τους αποπέμψει.
Τέσσερις υπουργοί φέρονται να είπαν στην πρωθυπουργό, σε μια ιδιωτική συνάντηση που είχαν μαζί της στις αρχές της εβδομάδας, ότι θα πρέπει να καθυστερήσει το Brexit αν δεν βρεθεί, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα στηρίξει τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και πάλι για τη διαδικασία της αποχώρησης από την ΕΕ και οι βουλευτές θα μπορούν να καταθέσουν και να ψηφίσουν τροπολογίες επί της πρότασης της κυβέρνησης, την οποία θα έχει παρουσιάσει την προηγουμένη (την Τρίτη) η Τερέζα Μέι.
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής για τις κυβερνητικές υποθέσεις στο κοινοβούλιο Άντρια Λίτσομ επαναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, εάν υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος σε αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία. Εάν όχι, τότε η Τερέζα Μέι θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο με μία ακόμη πρόταση την Τρίτη, ενώ την επόμενη μέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των τροπολογιών από τους βουλευτές.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει ότι, εάν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, η κρίσιμη ψηφοφορία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα (δηλαδή την επόμενη εβδομάδα).
Η Τερέζα Μέι ζήτησε την Πέμπτη από τους υπουργούς της να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επίτευξης μίας συμφωνίας για την αποχώρηση, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε μέλη της κυβέρνησης που έχουν εκφράσει «συμπάθεια» προς τους τρεις παραιτηθέντες βουλευτές. «Η πρωθυπουργός ελπίζει ότι (η συμφωνία) θα παραμείνει στο επίκεντρο καθώς μπαίνουμε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για την επίτευξη μίας συμφωνίας» δήλωσε εκπρόσωπός της σε σημερινή ενημέρωση.
Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε για τον «πολύ σοβαρό» κίνδυνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, κατηγορώντας την πρωθυπουργό της ότι επιτρέπει «να την κρατούν όμηρο» οι σκληρότεροι Brexiteer του κόμματός της.
Ο Κόρμπιν είπε ότι είχε «χρήσιμες, διδακτικές και πολύ ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Μπαρνιέ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπενθυμίζοντας την πρόταση του κόμματός του, των Εργατικών, να παραμείνει η Βρετανία σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για την 29η Μαρτίου.
«Ο κίνδυνος της απουσίας μιας συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ για τη Βρετανία είναι πολύ σοβαρός» επισήμανε ο Κόρμπιν σε δημοσιογράφους, ενώ προέτρεψε την Τερέζα Μέι να αμβλύνει τη διαπραγματευτική της στάση, την οποία επιτάσσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι προωθούν μια αποχώρηση όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη με την ΕΕ, στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος.
«Εκείνη επιτρέπει να την κρατά όμηρο μια μικρή ομάδα του κόμματός της» εκτίμησε ο Κόρμπιν.
«Πρέπει να αλλάξει τη μέθοδό της, στην αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, με όλο αυτό το χάος που θα μπορούσε να προκαλέσει, θα είναι πολύ πραγματικός» προειδοποίησε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]