Brexit: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Τόρις- Εργατικών

[ad_1]

Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ των Συντηρητικών της Μέι και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία μερικές ώρες αφού η Μέι δεσμεύτηκε ότι θα ορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της. «Οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου για το Brexit προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν, υπό τη σκιά της κυβερνητικής αστάθειας», τονίζει  ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο Κόρμπιν μίλησε για κυβέρνηση σε αποσύνθεση, καθώς το Συντηρητικό κόμμα αναζητά διάδοχο της Μέι. Προειδοποίησε μάλιστα ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα θα αντιταχθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που σύναψε η Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το κοινοβούλιο.

I have written to Theresa May to say that talks on finding a compromise agreement for leaving the European Union have gone as far as they can.
The government’s growing weakness and instability means there cannot be confidence in its ability to deliver. pic.twitter.com/H27qxDleaB
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) May 17, 2019

Μέι: Μόνο οι κυβερνώντες Συντηρητικοί εγγυώνται το Brexit
Στις πρώτες δηλώσεις της η πρωθυπουργός της Βρετανίας επέρριψε ευθύνες στους Εργατικούς για την κατάρρευση των συνομιλιών, σχολιάζοντας ότι το κόμμα του Κόρμπιν «δεν ξεκαθάρισε αν η επίσημη θέση του είναι υπέρ νέου δημοψηφίσματος ή προς την κατεύθυνση του Brexit.»

Theresa May blames Labour’s #Brexit policy for collapse of cross-party talks, saying “there isn’t a common position in Labour about whether they want to deliver Brexit or hold a second referendum, which could reverse it”https://t.co/ueUURQVNbV pic.twitter.com/cBgEqBMsyo
— BBC Politics (@BBCPolitics) May 17, 2019

Σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε, με ποσοστό 52% έναντι 48%, υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, είναι ακόμα αβέβαιο πώς, πότε ή εάν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρωπαϊκό κλαμπ του οποίου έγινε μέλος το 1973. Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης είναι πλέον η 31η Οκτωβρίου.
Η Μέι θέτει προς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου το «Νομοσχέδιο (της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αν και οι «αντάρτες» στο ίδιο της το κόμμα έχουν δεσμευθεί να το καταψηφίσουν. Τότε εκείνη πρέπει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εκλογή διαδόχου της.
«Τα χέρια της Μέι είναι δεμένα»
Δεκατέσσερις ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών προειδοποίησαν με ανοικτή επιστολή τους τη Μέι να μην κλείσει συμφωνία με τους Εργατικούς, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο η Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση. Οι βουλευτές, ανάμεσά τους ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 των Τόρις, προειδοποίησαν ότι εάν η Μέι κλείσει συμφωνία με την αντιπολίτευση, θα υπάρξει «διάσπαση του κόμματος».
Οι Εργατικοί προσήλθαν στις συνομιλίες διεκδικώντας «μαλακό» Brexit με διατήρηση κάποιου τύπου τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους και μια πολύ στενή σχέση με την ενιαία αγορά, θέση που συνεχίζει να απορρίπτει η κυβέρνηση της κ. Μέι. Οι όποιοι συμβιβασμοί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα ακυρωθούν από τον διάδοχο της Μέι, ανέφεραν πηγές της βρετανικής αντιπολίτευσης.
«Το αδιέξοδο του Brexit είναι απίθανο να επιλυθεί άμεσα»
Η η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με  επιλογές όπως η έξοδος με συμφωνία, η έξοδος άνευ συμφωνίας, οι εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αναφέρουν δημοσιεύματα.
Το BBC αναφέρει ότι «οι Εργατικοί φοβήθηκαν πως δε θα είναι ανθεκτική μια συμφωνία με μία αδύναμη πρωθυπουργό».

Brexit disarray returns: Labour declares talks dead as May’s premiership fades https://t.co/fXoeW2TGuo pic.twitter.com/QiZ0aUjXEF
— Reuters Top News (@Reuters) May 17, 2019

Ο βουλευτής των Εργατικών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit Χίλαρι Μπεν δήλωσε ότι η διακοπή των συνομιλιών δεν αποτελούν έκπληξη. «Επί έξι εβδομάδες δεν είχε σημειωθεί πρόοδος», σχολίασε.
Κοντά σε χαμηλό τετραμήνου η στερλίνα
Κάτω από το 1,28 δολάριο κινείται η στερλίνα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τετραμήνου, καθώς από το πρωί, θεωρείτο βέβαιο πως οι διακομματικές συνομιλίες για το Brexit έφταναν σε άδοξο τέλος.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]