Brexit: ‘Εκκληση Μέι για συναίνεση της “τελευταίας” στιγμής

[ad_1]

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία του Brexit και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια στις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρξει έξοδος από την Ε.Ε με συμφωνία. Ενώ έχει ξεκινήσει η αντιστροφή μέτρηση για την ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα, που είτε θα εξασφαλίσει συναίνεση από τη βρετανική Βουλή, είτε θα κορυφώσει το αδιέξοδο, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, δηλώνουν «εξοργισμένοι» από τη στρατηγική της Μέι, ενώ και οι ίδιοι εμφανίζονται διχασμένοι τόσο στο θέμα της αναβολής του Brexit όσο και της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος ή ακόμα και πρόωρων εκλογών.
Εάν η Τερέζα Μέι δεν κατορθώσει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα καθυστερήσουν το Brexit ή «να ρίξουν στα βράχια» την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αποχωρώντας χωρίς συμφωνία. Η κυβέρνηση γνωρίζει για το ποια είναι η πρόθεση του κοινοβουλίου ως προς αυτό. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει να μην υπάρξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος γι΄αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC. προειδοποίησε μάλιστα τους» ευρωφοβικούς» του συναδέλφους ότι, εάν δε υποστηρίξουν την συμφωνία της κυβέρνησης, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Τότε θα βρεθούμε σε άγνωστα εδάφη, όπου θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην Βουλή των Κοινοτήτων και αυτό θα σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Ο τρόπος για να αποφύγουν αυτό οι συνάδελφοί μου είναι να ψηφίσουν την συμφωνία».
Μέι: Τηλεφωνικά με Ευρωπαίους ηγέτες- Δεν σχεδιάζει ταξίδι στις Βρυξέλλες
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σκοπεύει να μιλήσει τηλεφωνικά με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα το βράδυ και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία της για το Brexit.
Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ήδη μιλήσει στους εταίρους της στη Βουλγαρία, τη Δανία και την Πορτογαλία.

British Prime Minister Theresa May speaks on #Brexit https://t.co/ocokYav0pR
— Reuters Top News (@Reuters) March 8, 2019

«Θα συνεχίσει με τις επαφές της στην ΕΕ σήμερα το βράδυ και κατά το σαββατοκύριακο», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η επίτευξη μιας συμφωνίας».
«Συστημικά λάθη για μετανάστευση και Ευρωπαίους πολίτες»
Με τον κίνδυνο της απέλασης και το σύστημα αιτήσεων για το δικαίωμα παραμονής των Ευρωπαίων στη Βρετανία, να αφορά πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι έτοιμο ούτε ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα προκύψουν, εκτιμά σε έκθεσή του το Institute for Government (IfG). Λίγες μέρες πριν από την καθορισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει δρομολογήσει την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την καταγραφή των Ευρωπαίων πολιτών, από τις 30 Μαρτίου, το Ινστιτούτο διαπιστώνει μέσα από την έκθεσή του συστημικά λάθη και συστήνει «επείγουσα» ολοκληρωτική επανεξέταση των χειρισμών για την μετανάστευση.
Ιρλανδία: Είναι ώρα να κάνει συμβιβασμούς το Λονδίνο
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι το Brexit είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι το Λονδίνο θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς, και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.«Νομίζω ότι απαιτείται μια αλλαγή προσέγγισης από τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να καταλάβει ότι το Brexit είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι. Ό,τι συμφωνήθηκε ήταν ήδη συμβιβασμός. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επικύρωσή του, άρα το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι είναι τώρα διατεθειμένοι να μας προσφέρουν». «Με χαρά θα εφαρμόζαμε και με χαρά θα θέσουμε σε εφαρμογή το backstop μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία εάν θέλουν να επιστρέψουμε σε αυτό. Δεν χρειάζεται καθόλου να παγιδεύσει, ή να κρατήσει, ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε τελωνειακό έδαφος».
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]