Brexit: Διέξοδο στο αδιέξοδο αναζητούν οι 27 (video)

[ad_1]

Διέξοδο στο αδιέξοδο του Brexit αναζητούν οι 27 σε έκτακτη σύνοδο κορυφής  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ζήτησε εκ νέου παράταση για το Brexit, αίτημα με το οποίο οι 27 χώρες μέλη εκφράζουν επιφύλαξη, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία πλειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, ζητούν διασφαλίσεις για να μην διαταραχθεί η λειτουργία της ΕΕ όσο παραμένει μέλος η Βρετανία. Από το βήμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Είναι η 3η ειδική σύνοδος κορυφής μετά τη Συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, που επιζητεί διέξοδο σε ένα πολυσχιδές πολιτικό αδιέξοδο.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τη Βρετανία και θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, «ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων» κατά τη διάρκεια της παράτασης στο Brexit, σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής.
Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο Brexit. Το προσχέδιο απόφασης αναθεωρήθηκε απόψε το βράδυ, ώστε να περιλάβει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαταράξει η Βρετανία τις διαδικασίες για όσο διάστημα παραμείνει μέλος της ΕΕ.
«Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.
Τα σενάρια φέρνουν στο τραπέζι πέντε πιθανές ημερομηνίες: 22 Μαΐου, δηλαδή την παραμονή των ευρωεκλογών, 30 Ιουνίου, όπως ζήτησε η Τερέζα Μέι, 31 Δεκεμβρίου, Μάρτιος του 2020, ή Δεκέμβριο του 2020, όταν λήγει η πρώτη φάση της μεταβατικής περιόδου της Συμφωνίας.

Ανοιχτή σε οποιαδήποτε παράταση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο» είπε η Τ. Μέι, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».
«Ξέρω πως πολλοί [από τους ηγέτες] θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ην. Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την ΕΕ», είπε η Bρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι εναντιώνεται στην παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου, διότι αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη τοποθετήθηκαν το πρώτο τρίωρο της συζήτησης, όμως οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.
Η Γαλλία τηρεί τη σκληρότερη στάση για το Brexit στην ΕΕ· ορισμένοι διπλωμάτες από άλλα κράτη μέλη δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως το Παρίσι προσθέτει κι άλλη αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική, απλά παίρνουν προσποιητή στάση για να δείξουν πόσο σημαντικοί και ισχυροί είναι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Από τη μια, λένε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι τόσο κακό, από την ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για τον τομέα της αλιείας τους σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας. Είναι ή το ένα ή το άλλο», έκρινε.
Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ηγέτες τάσσονταν υπέρ της πιο μακράς παράτασης πριν ο Μακρόν πάρει τον λόγο και επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή την απόφαση για την ΕΕ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι για την ίδια «είναι πολύ σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές», σημειώνοντας ότι «αυτό εγγυάται τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για ανάκληση του άρθρου 50 «θα πρέπει να ληφθεί από τον βρετανικό λαό».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε τη Βρετανία στο μπλοκ μας, δεν μπορεί να είναι ένας σιωπηλός εταίρος, θα πρέπει να έχει λόγο», είπε, προσθέτοντας: «Μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η (Τερέζα) Μέι, είναι δύσκολο να λάβουμε απόφαση». Ο Βαράντκαρ φάνηκε επίσης πρόθυμος να «δώσει λίγο περισσότερο χρόνο» στους Βρετανούς και να δείξει ευελιξία. «Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι μια προοπτική, ένα σχέδιο, κάποια διαβεβαίωση ότι μια παράταση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο επ’ άπειρον» είπε, τασσόμενος υπέρ μιας «τελωνειακής ένωσης» της ΕΕ με τη Βρετανία.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η όποια παράταση θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. «Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου», τόνισε, προσθέτοντας πως «τώρα εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν».
Σημειώνεται ότι ο Μπαρνιέ θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με την επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, ‘Αρλιν Φόστερ, συνοδευόμενη από την ευρωβουλευτή του κόμματος, Νταϊάν Ντόντς και από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και ευρωσκεπτικιστές, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις προσερχόμενος στη Σύνοδο τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης παράτασης. «Θα έλεγα ότι η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ είναι ιδανική. Τότε η Βρετανία θα έχει περισσότερο χρόνο για να βρει μια λύση. Μέχρι τον Ιούνιο είναι μικρό το διάστημα. Μια παράταση μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι τον επόμενο Μάρτιο (του 2020) είναι ιδανική», είπε.
Ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς υπογράμμισε ότι η απόφαση για το τι θα γίνει «επαφίεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και τον βρετανικό λαό» και υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει τρεις επιλογές: αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αποχώρηση με συμφωνία και ανάκληση του άρθρου 50. «Εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν. Δεν είναι δική μας απόφαση», τόνισε.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομιμότητα και η ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα πληγεί. Όσο μεγαλύτερη είναι παράταση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσει η πρωθυπουργός Μέι τι συμβαίνει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Υπάρχει απογοήτευση, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Δαπανήσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια στο θέμα αυτό και έχουμε τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα να προωθήσουμε», κατέληξε.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε «αισιόδοξη» ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν το αίτημα της Μέι. «Όμως είναι πολύ πιθανόν η παράταση να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο ανέφερε η Μέι στην επιστολή της», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είπε ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί απόψε να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Θα έχουμε πολλές σημαντικές συζητήσεις, για το πόσο μεγάλη θα είναι η παράταση και υπό ποιους όρους… Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε.
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ που είπε ότι «δεν είναι βέβαιος» αν θα δοθεί παράταση και ότι «δεν είναι σίγουρο» τι θα σημαίνει αυτό.
«Πρέπει να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να πετύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», σημείωσε από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Δήλωσε επίσης «ανοιχτός» στο να συζητήσει μια ευέλικτη παράταση, μέχρι το τέλος του έτους, όμως η Μέι «δεν το έχει ζητήσει», όπως υπενθύμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Flextension» υπό αυστηρές προϋποθέσεις (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]