Κυριακή, 5 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μητσοτάκης: Έτοιμοι να συμβάλουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Μετρό Θεσσαλονίκης: Αλλάζει από αύριο το ωράριο λειτουργίας
Έρχεται η κακοκαιρία “Barbara”: Σφοδρές καταιγίδες και νέα πτώση της θερμοκρασίας από απόψε το βράδυ
Πληρωμή συντάξεων Νοεμβρίου: Οι ημερομηνίες για τους δικαιούχους
Αναλυτικά οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι τις 10 Οκτωβρίου
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη….»
Δούκας: «Ο μόνος δρόμος είναι η διαγραφή»
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμοργό: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και χρειάζεται καλή γνώση των προβλημάτων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε ΚΥΔ από την οποία δηλώνονταν εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα επί τέσσερα χρόνια
Piri Reis: Σε επιφυλακή η Αθήνα μετά την έξοδό του πάνω από τη Λέσβο
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγή για πολίτικο πασχαλινό τσουρέκι

3 έτη ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

ΥΛΙΚΑ για 5 μεγάλα τσουρέκια

- Advertisement -

1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (υπάρχουν αρκετά στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποίησα Μάννα το χρυσό)

100 γρ. φρέσκια μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο και χλιαρό)

350 γρ. ζάχαρη

400 ml χλιαρό γάλα πλήρες

4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

2 κουταλάκια του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) κοπανισμένο

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (ένα φακελάκι είναι αυτή η ποσότητα)

1 λοβός βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το γαρνίρισμα.Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που χρειάζονται για τα τσουρέκια, ζυγίστε ο,τι χρειάζεται, κοσκινίστε το αλεύρι, λιώστε το βούτυρο, ζεστάνετε το γάλα και τρίψτε τα μυρωδικά.

Είναι αρκετά τα υλικά, οπότε αν τα έχετε όλα έτοιμα μπροστά σας θα είναι ευκολότερη η διαδικασία και πιο γρήγορη. Θα χρειαστείτε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή λεκάνη για να ζυμώσετε τα τσουρέκια και να τα αφήσετε να φουσκώσουν και ένα λίγο μικρότερο μπολ για να φτιάξετε το προζύμι.

Αρχικά παίρνετε το μικρότερο μπολ, ρίχνετε μέσα δύο – τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία – δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα, το 1/3 της ποσότητάς του, και τη μαγιά αφού τη θρυμματίσετε με τα χέρια σας.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά ώσπου αυτό να αρχίσει να φουσκώνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ για τα αναμείξετε τα υλικά ή να το κάνετε με τα χέρια, αν έχετε δυνατά μπράτσα ή αν θέλετε με την ευκαιρία να αποκτήσετε. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Το αλεύρι δεν το ρίχνετε όλο εξαρχής, κρατάτε ένα περίπου φλιτζάνι για το τέλος.

Μετά προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, κρατάτε μια πολύ μικρή ποσότητα -2 κουταλιές περίπου της σούπας- για τα αλείψετε τα τσουρέκια στο τέλος. Ρίχνετε τα μπαχαρικά -καρδάμωμο, μαστίχα, μαχλέπι- μέσα στη ζάχαρη και τα αδειάζετε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά λίγο με τη σπάτουλα, αυτό βοηθάει στο να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα του αλευριού. Τέλος, ρίχνετε και το μείγμα της μαγιάς, το γάλα και το μισό λιωμένο βούτυρο.

Το υπόλοιπο μισό θα το κρατήσετε για να ζυμώσετε στο τέλος το ζυμάρι. Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή τοποθετείτε τον γάντζο της ζύμης στο μίξερ και ξεκινάτε. Όταν θα δείτε ότι έχετε μια ζύμη ελαστική και βαριά προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι μαλακή και απαλή αλλά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τώρα ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσετε το άλλο μισό λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και διπλώνετε τη ζύμη, αυτό το κάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει, θα πάρει τουλάχιστον δύο ώρες, γιατί η ζύμη είναι βαριά και λιπαρή, θέλει λοιπόν υπομονή. Όταν διπλαστεί σε όγκο, ζυμώνετε ξανά τη ζύμη ελαφρά, δηλαδή “ξεφουσκώνετε” με τα χέρια σας τη ζύμη, την διπλώνετε ξανά -όπως φαίνεται στο βίντεο- και την αφήνετε να φουσκώσει ακόμα μια φορά. Γενικά να ξέρετε ότι η ζύμη των τσουρεκιών θέλει το χρόνο της, να είστε υπομονετικοί μαζί της και δεν θα χάσετε.

Όταν δείτε ότι η ζύμη σας έχει φουσκώσει, και συνήθως φουσκώνει πολύ, την “ξεφουσκώνετε” πάλι με τα χέρια σας και ξεκινάτε να φτιάξετε τα τσουρέκια. Μοιράζετε τη ζύμη σε μέρη, αυτή η ποσότητα θα σας φτάσει να κάνετε 4 ή 5 τσουρέκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα κάνετε ή πώς θα τα πλέξετε. Μπορείτε να κάνετε την κλασική πλεξίδα ή διάφορες άλλες πλέξεις, υπάρχουν πολλές, όρεξη να έχετε. Φροντίστε μόνο να κορδόνια που θα χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια ποσότητα ζύμης, να είναι δηλαδή όμοια.

Αφού κάνετε τα τσουρέκια, τα αφήνετε πάνω σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο. Απλώνετε πάνω τους με πινέλο πολύ μικρή ποσότητα αυγού χτυπημένου -αυτό που έχετε κρατήσει ήδη- τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Τα αφήνετε να φουσκώσουν -ξανά!- για 1 περίπου ώρα και τα ψήνετε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Να θυμάστε ότι η ωρίμανση του ζυμαριού εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία του χώρου που είμαστε, οπότε οι χρόνοι είναι πάντα σχετικοί και για αυτό να ελέγχετε το ζυμάρι και βέβαια να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Όταν τα τσουρέκια ψηθούν, τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά, τα καλύπτετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Αγία Σοφία: Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας
Επόμενο άρθρο Ήθη και έθιμα Μεγάλης Πέμπτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Έτοιμοι να συμβάλουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
7 ώρες ago
Μετρό Θεσσαλονίκης: Αλλάζει από αύριο το ωράριο λειτουργίας
8 ώρες ago
Έρχεται η κακοκαιρία “Barbara”: Σφοδρές καταιγίδες και νέα πτώση της θερμοκρασίας από απόψε το βράδυ
8 ώρες ago
Πληρωμή συντάξεων Νοεμβρίου: Οι ημερομηνίες για τους δικαιούχους
9 ώρες ago
Αναλυτικά οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι τις 10 Οκτωβρίου
10 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Υψηλή ανάπτυξη, ισχυρά πλεονάσματα και «παράθυρο» για νέες παροχές

News Room
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη: Μαθαίνοντας να αγαπάμε άνευ όρων 

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Δημογραφικός… πυρετός: Σχεδόν κατά 60.000 μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2024

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?