Απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Αμερική-Να μετριαστούν οι δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα-επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία
Έρχεται Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, καλεσμένη του ΣΕΒΕ
Για την πολυαναμενόμενη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και για τα αιτήματα που θα της απευθυνούν, μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης. Όπως ήδη είχε ανακοινωθεί η κ. Γκίλφοϊλ θα παρακαθίσει στο γενέθλιο δείπνο για τα 50 χρόνια του Συνδέσμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Απευθείας πτήσεις Θεσσαλονίκη-Νέα Υόρκη
Μιλώντας για τα αιτήματα των φορέων της πόλης τα οποία θα τεθούν υπόψη της κ. Γκίλφοϊλ, ο κ. Διαμαντίδης επισήμανε ότι «όσο η κα Γκίλφοϊλ είναι στην Αθήνα, ήδη έγιναν πολλές συμφωνίες, αναφέροντας συγκεκριμένα το LNG, το λιμάνι της Ελευσίνας, για το ΑΙ στην Υγεία μέσω αμερικανικών εταιρειών..), κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ «Από την Αμερική έχουμε προς τη Θεσσαλονίκη 220.000 επισκέπτες που έρχονται με το αεροπλάνο. Αν μπορέσουμε να βοηθήσει η κ. Γκιλφόιλ για απευθείας πτήσεις από την Αμερική, αφού έχουμε κάνει το διάδρομο…είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε απευθείας σύνδεση με Νέα Υόρκη..» σημείωσε επισημαίνοντας πως όλα αυτά «γίνονται με..πιέσεις. Το προσπαθεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ενώνουμε δυνάμεις» είπε, προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί η δημιουργία δύο, τριών φυσούνων «Γιατί οι Αμερικάνοι δε μπορούν να έρθουν και να μπουν στο λεωφορείο και να βραχούν…»
Να μετριαστούν οι δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα
Άλλο αίτημα, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη είναι «να βοηθήσει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, να μετριαστούν οι δασμοί στα ελληνικά προϊόντα εφόσον είναι για υγιεινή διατροφή των Αμερικανών. Η κα Γκιλφόιλ έχει άμεση επαφή με τον Πρόεδρο Τραμπ. Παίρνει τηλέφωνο και το σηκώνει» σημείωσε.
Επενδύσεις από Αμερικανικές Εταιρείες
«Θέλουμε να της πούμε ότι εδώ γίνεται ένα Thess INTEC, έχουμε το ΕΚΕΤΑ, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, έχουμε 220.000 φοιτητές, 13.000 ερευνητές…μπορούν να επενδύσουν Αμερικανικές εταιρίες στην καινοτομία και την έρευνα…» Ο κ. Διαμαντίδης είπε εξάλλου ότι πρότειναν στην κ. Γκίλφοϊλ κι ένα tour στη Θεσσαλονίκη ενώ πρόθεση είναι και η δημιουργία ενός βίντεο με όλα τα πλεονεκτήματα της πόλης «όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα αλλά και στο τουριστικό αποτύπωμα, στον πολιτισμό, στη ψυχαγωγία..»
Τα τηλέφωνα «πέφτουν βροχή»
Όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης, το κλίμα στο δείπνο θα είναι γιορτινό ενόψει και των Χριστουγέννων εκφράζοντας τον απώτερο στόχο του Συνδέσμου που είναι «να πούμε ότι οι εξαγωγές είναι το μέλλον της Ελλάδας, είναι αυτές που μπόρεσαν να μας βγάλουναπό το δανεισμό που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέσω των εξαγωγών μπορούμε να εξαλείψουμε τον δανεισμό ώστε τα παιδιά μας μετά το 2032 να ζήσουν πολύ καλύτερα». Ο ίδιος σε σχετική ερώτηση για το ενδιαφέρον προσώπων της πόλης προκειμένου να συμμετάσχουν στο δείπνο είπε ότι πράγματι τα τηλέφωνα «πέφτουν» και για μια φωτογραφία με την Πρέσβειρα.
Δείτε τo απόσπασμα:
