Μιλώντας στο ERTNews η κ. Παγώνη τόνισε ότι «οι διακοπές συνεχίζονται, δεν υπάρχει πανικός». Μάλιστα, μίλησε γι’ αυτά τα μικρά μέτρα που πρέπει να παίρνουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από την ιογενή γαστρεντερίδα, η οποία μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα. Στα μέσα αυτά περλαμβάνεται το πλύσιμο χεριών, η καθαριότητα, ενώ τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα μικρά παιδάκια χρειάζεται προσοχή στην αφυδάτωση.
Παράλληλα, και ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τόνισε ότι ο νοροϊός είναι ο «συνήθης ύποπτος» για την οξεία γαστρεντερίτιδα. Η λοίμωξη που προκαλείται μεταδίδεται εύκολα μέσα από τα μολυσμένα τρόφιμα ή το νερό, με την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή ακόμη και από άτομο σε άτομο. «Συνήθως μεταδίδεται αρκετά εύκολα καθώς έχει ανθεκτικότητα στα αντισηπτικά και δεν σκοτώνεται με απλά πανάκια που βάζουμε στα χέρια μας».
Υπενθυμίζεται ότι στην Κέα τα κρούσματα έφτασαν τα 30 ημερησίως. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Κέας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Δεν γνωρίζω κιόλας αν το νερό της Τζιάς θεωρείται πόσιμο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι όταν υπάρχει μια τέτοια έξαρση, ο κόσμος για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να τον ενημερώσουν οι αρχές, να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό». «Δεν μεταδίδεται εύκολα μια τροφική δηλητηρίαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αλλά αυτός που προετοιμάζει την τροφή θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό μέσω του φαγητού. Αυτό θα ήταν κάτι αρκετά περιορισμένο και δεν θα αφορούσε ένα ολόκληρο νησί», πρόσθεσε.