1η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο (video)

[ad_1]

Στην Αίγυπτο διεξάγεται η 1η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου, με βασικά αντικείμενα το προσφυγικό και την περιφερειακή ασφάλεια. Στη Σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ συμμετέχουν δεκάδες Άραβες και Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σειρά σημαντικών επαφών. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα επαίνεσε το κυβερνητικό έργο στον τομέα της οικονομίας.

«Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, στις πιο δύσκολες εποχές για την οικονομία», είπε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γέιτ στον πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο περιθώριο της πρώτης συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου απένειμε τα εύσημα για τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο «δύσκολες», για να υπογραμμίσει τη σημασία των όσων έχουν γίνει. «Δείξατε το σθένος και τον χαρακτήρα των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης, συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι. Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Χαρίρι για την ανάληψη των καθηκόντων του και οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες και συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου.Ο κ. Χαρίρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την προσέλκυση επενδύσεων στον Λίβανο από ελληνικές εταιρείες. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου, η οποία προωθείται με την προσεχή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, όπως σημειώθηκε, και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών οι ηγέτες της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου συζητούν τις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως αυτές στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη αλλά και το ακανθώδες ζήτημα της ισραηλινο- παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη επέκρινε «τα ξένα χέρια» που εμπλέκονται στις συγκρούσεις αυτές, αναφερόμενος στο Ιράν και την Τουρκία.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε τις κοινές θέσεις των δύο πλευρών –ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου. «Από τη σύνοδο αναμένω ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με θετικό πνεύμα», δήλωσε.
Εκτός από τις περιφερειακές συγκρούσεις, οι ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν και στις διάφορες, κοινές ανησυχίες: τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική ανάπτυξη.
Σχετική είδηση: Ευρω-Αραβική Σύνοδος – Αλ. Τσίπρας: Πόλεμοι και φτώχεια «γέννησαν» την προσφυγική κρίση (video)
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΡεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]