«Όχι» στα «μη κρατικά πανεπιστήμια»: Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη

Φουντώνουν οι φοιτητικές αντιδράσεις για επερχόμενο νομοσχέδιο των «μη κρατικών πανεπιστημίων» με αιχμή το σημερινό πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Το φοιτητικό κίνημα μαζί με Πανεπιστημιακούς, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, βροντοφωνάζοντας ότι: «Δε θα περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το ν/σ προς διαβούλευση μια μέρα πριν από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια λειτουργεί συσπειρωτικά στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ειδικότερα, έχουν δώσει «ραντεβού» στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια της Αθήνας, στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, ενώ έπειτα θα πραγματοποιήσουν πορείες, καθώς απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση.
Παράλληλα, υπό κατάληψη παραμένουν τουλάχιστον 150 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Σε κάποια από τα πανεπιστήμια υπό κατάληψη έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικτυακές εξετάσεις έπειτα από σχετική απόφαση, ωστόσο αναμένεται η έναρξη νέου κύκλου γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων τις επόμενες ημέρες