Ό,τι τσιμπάει δε μολύνει…


Κανονικά γίνονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια την ώρα που οι πολίτες ανησυχούν για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σήμερα η όχληση από τα κουνούπια έχει αισθητά υποχωρήσει αναμένονται όμως προβλήματα τον Ιούλιο όπως αποκάλυψε στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ και στη Χριστίνα Τσόρμπα ο Δρ. Βιολογίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών, Σπύρος Μουρελάτος. «Τα κουνούπια βγαίνουν από διάφορες περιοχές. Στους ορυζώνες μέχρι στιγμής δεν έχουμε πρόβλημα αλλά θα έχουμε τις επόμενες μέρες, γεγονός που έχει να κάνει με συγκεκριμένη καλλιεργητική τεχνική» είπε ο κ. Μουρελάτος
Αναφορικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μουρελάτος ως εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης σημείωσε ότι οι ψεκασμοί είναι σε πλήρη ανάπτυξη και στους επτά νομούς, ενώ η εταιρεία έχει καλύψει με ψεκασμούς τα περισσότερα από τα 15.000 φρεάτια στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Σχετικά με το πότε γίνονται οι ψεκασμοί ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν δίκτυα παρακολούθησης τα οποία κάνουν δειγματοληψίες παίρνοντας αποφάσεις για το εάν και κατά πόσο πρέπει να ψεκάσουν. Οι μικροί ψεκασμοί γίνονται επί τόπου, ενώ εάν είναι μεγαλύτεροι, έρχεται μεγάλο μέσο. Στις μεγάλες επιφάνειες έρχεται Μέσο από αέρος.
Προσοχή στις γλάστρες-Χρήσιμος ο ανεμιστήρας
Όσον αφορά στα μέσα προφύλαξης, καταρχάς πρέπει να ελέγχουμε το χώρο μας και τις εστίες μόλυνσης όπως τα πιατάκια από τις γλάστρες τις οποίες ποτίζουμε σημείωσε ο κ. Μουρελάτος ενώ ο ανεμιστήρας είναι ένα πολύ καλό μέσο ατομικής προστασίας για να μη μας πλησιάζουν κουνούπια, συμπληρωματικά βέβαια με τα γνωστά αντικουνουπικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τι γίνεται με τον ιό του Δυτικού Νείλου
Μεγάλη είναι η ανησυχία των πολιτών από τα δεκάδες περυσινά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ο οποίος είναι πράγματι επικίνδυνος. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο «Όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 100 κρούσματα στην Ελλάδα, περίπου 70 εγκεφαλίτιδες, περίπου 10 θανάτους. Το πώς αντιδρά ο οργανισμός αφορά στην ηλικία μας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των νεώτερων ανθρώπων βοηθά στην αντιμετώπισή του»
*Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού όπου απευθύνεται κάποιος για οτιδήποτε αφορά παρατήρηση ενόχλησης από κουνούπια: 8001124424