Ωμή αλβανική πρόκληση εν μέσω κορονοϊού-Αφορμή η τοποθέτηση σταυρού στη Χειμάρρα

Άνδρες της αλβανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (Renea) εισέβαλαν με βαρύ οπλισμό σε σπίτια Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, έκαναν ελέγχους και προσήγαγαν για ανακρίσεις αρκετούς Έλληνες Βορειοηπειρώτες για να εντοπίσουν και τιμωρήσουν αυτούς που τόλμησαν να τοποθετήσουν Σταυρό στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στο Αθάλι. ‘Ήταν μια αψυχολόγητη ενέργεια, μια ωμή πρόκληση από την ηγεσία στα Τίρανα.Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα, τα Τίρανα με ειδικές δυνάμεις και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, προκάλεσαν και πάλι με τις επιθετικές ενέργειες κατά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν Βορειοηπειρώτες, λόγω του Πάσχα, τοποθέτησαν έναν Σταυρό στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Αυτό θεωρήθηκε επαναστατική κίνηση και αξιωματικοί της αλβανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εισέβαλαν με αυτόματα όπλα σε σπίτια στη Χειμάρρα και προσήγαγαν για ανακρίσεις αρκετά άτομα.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα himara.gr, σήμερα (σ.σ.: χθες Κυριακή) στις 7 η ώρα το πρωί, δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας που ήρθαν από τα Τίρανα βρέθηκαν στην πόρτα αρκετών Χειμαραίων με αφορμή την τοποθέτηση σταυρού στο Αθάλι (Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής).«Πάνω από 10 συγχωριανοί μας βρίσκονται μέχρι και τώρα στο αστυνομικό τμήμα, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Σκούρας που κατασκεύασε και τοποθέτησε τον σταυρό».

Για μη εφαρμογή της καραντίνας…

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όποιος τολμούσε να φτάσει μέχρι το αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθεί αντιμετώπιζε βαριές κυρώσεις γιατί βγήκε από το σπίτι του ενώ υπάρχει α[αγ’ορευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα για τις συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Δυστυχώς όμως για αυτούς η τρομοκρατία δεν πτοεί τους Χιμαραίους.

Η ανακοίνωση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ:

Αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή αστυνομική επιχείρηση στη Χιμάρα, κλιμακίου αξιωματικών της Κεντρικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας του Κράτους, (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία) όπου κατόπιν ελέγχου στις κατοικίες προσήγαγε κι ανέκρινε πλέον των 10 κατοίκων της κωμόπολης. Πρόκειται για νέους οι οποίοι ως τάμα που εκκρεμούσε τις προηγούμενες μέρες ανύψωσαν σε παρακείμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας, το σημείο του Τιμίου Σταυρού.Πρόκειται για κάτι σύνηθες ως προς την επισήμανση ιερών τόπων σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο. Αποτελεί δε κατοχυρωμένο δικαίωμα σε ότι αφορά τη δημόσια ομολογία της πίστεως και την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Άλλο τόσο δε στη Χειμάρα όπου η θρησκευτική ταυτότητα της κοινωνίας ιστορικά και σήμερα είναι αποδεδειγμένη Χριστιανική Ορθόδοξη. Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των κρατικών φορέων αποτελεί στην ουσία προσπάθεια καταστολής των θρησκευτικών ελευθεριών, αποδεικνύει την προκατάληψη έναντι των Ορθόδοξων κοινοτήτων, παραβιάζει το πλαίσιο ανεξιθρησκίας και δεν εξυπηρετεί την διαθρησκευτική ειρηνική συνύπαρξη.Τούτα ειδικά υπό το πρίσμα ότι οι μηχανισμοί της Αστυνομίας του Κράτους τέθηκαν σε κίνηση υπό την πίεση γνωστών πλέον κέντρων και πολιτικών κομμάτων που τους ενοχλεί ο Σταυρός και η Ορθόδοξη πίστη. Δεν μπορούν να καλυφθούν με προσχήματα: διακατέχονται από νοοτροπία του ισλαμικού ολοκληρωτισμού και ως εκ τούτου αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο διαταραχής της αρμονικής συνύπαρξης. Η πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί όντως τις υποχρεώσεις της ειδικά υπό τις συνθήκες έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.Ο Σταυρός παραμένει όχι απλά ιερό σύμβολο της Εκκλησίας και Κοινότητας μας αλλά πηγή ευλογίας, ειρήνης και καταλλαγής!».