Ψήφος εμπιστοσύνης η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

36

[ad_1]

Την επιτυχία του εγχειρήματος της νέας εξόδου στις αγορές, σηματοδότησε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε χθες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η αναβάθμιση τριών συστημικών ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s. Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών και τα σχόλια του διεθνούς τύπου συγκλίνουν ότι ενισχύεται ο δείκτης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την αποδοχή που είχε το 10ετές ομόλογο από τις διεθνείς αγορές. Εκτός από τα αμιγώς τεχνικά στοιχεία της έκδοσης, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν την ικανοποίησή τους και για το προφίλ των επενδυτών καθώς το 68% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% τράπεζες, μόλις το 11% Hedge Funds (κερδοσκοπικά κεφάλαια) και το 4% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.
«Με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου πέφτει και το τελευταίο προπύργιο της φιλολογίας αυτών που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Αναδεικνύεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη ενός σοβαρού διαλόγου, με συμμετοχή όλων των πλευρών, για το παραγωγικό μοντέλο, το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια διοίκηση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε ότι αφορά στη γεωγραφική προέλευση των επενδυτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 37,5% προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο: 37,5%, το 12% από την Ελλάδα: 12%, το 9,5% από τη Γερμανία, ένα επιπλέον 9,5% από τη Γαλλία, το 8% από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 6,5% από την Ιταλία.
Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
ΔΝΤ: Να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια
Κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, εξετάστηκε η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί τα κόκκινα δάνεια σημαντικό πρόβλημα και καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Άκης Αθανασόπουλος
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]