Χορτολιβαδικές θα χαρακτηρίζονται οι φρυγανικές εκτάσεις, που δεν φέρουν δασική βλάστηση

[ad_1]

Δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία αποδέχεται την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΔΣ) περί των φρυγανικών εκτάσεων, που δεν φέρουν δασική βλάστηση. Ύστερα από σχετικό αίτημα του κ. Φάμελλου, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές.
Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού με βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, περιοχές όπου εντοπίσθηκαν τα κυριότερα προβλήματα, λόγω του ανομοιογενούς χαρακτηρισμού των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση χωρίς την παρουσία δασικής. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός και οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος.
Σημειώνεται ότι το ΤΔΣ, στο οποίο προεδρεύει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι αρμόδιο να λειτουργεί γνωμοδοτικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα δασικών οικοσυστημάτων. Τα υπόλοιπα μέλη είναι τρεις διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και ένας ερευνητής επιστήμονας σε θέματα δασών, που προέρχεται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Ειδικότερα, το 5μελές αυτό Συμβούλιο ύστερα από δυο συνεδριάσεις έκρινε ομόφωνα ότι «εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις».
Κατά το Συμβούλιο, οι εκτάσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον.
Με την ομόφωνη γνωμοδότηση δίνεται ένα εργαλείο στους μελετητές και τις διευθύνσεις Δασών της χώρας, που καταρτίζουν αυτή την περίοδο δασικούς χάρτες, προκειμένου να συστηματοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού των φρυγανικών εκτάσεων που δεν φέρουν δασική βλάστηση. Για τις περιπτώσεις των ήδη θεωρημένων, αναρτημένων δασικών χαρτών, αυτοί θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία που υπάρχει στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού για τα πρόδηλα σφάλματα. Για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, θα γίνει άμεσα η διόρθωση-αναμόρφωση των δασικών χαρτών με διαδικασία που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]