Χαλκιδική: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην παραλία Νικήτης

37

Δεν σταματούν οι διαμαρτυρίες όσον αφορά την παραλία Νικητής, καθώς αυτές συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραλία της Χαλκιδικής έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στην επιχείρηση καταστροφής των αμμοκρατών που υπάρχουν.

Το χωριό, έχει ξεσηκωθεί και από τις 7 το πρωί χτυπούν οι καμπάνες, για να συγκεντρωθεί ο κόσμος στην παραλία. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με την αμετακίνητη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επιμένει να ξηλώσει τους αμμοκράτες.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί από νωρίς στην ακροθαλασσιά, ενώ όλοι οι δρόμοι προς την παραλία έχουν κλείσει με περιπολικά, σύμφωνα με το halkidikinews.gr.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, η καταστροφή των αμμοκρατών ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.Όπως είναι λογικό, αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι εμπόδισαν την επιχείρηση κατεδάφισης, ενώ η αστυνομία προχώρησε τη Δευτέρα σε τρεις συλλήψεις.

Ως αποτέλεσμα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βρίσκονται στην παραλία, απέναντι στα ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί.

Τι είναι οι αμμοκράτες

Οι αμμοκράτες είναι μεγάλοι βράχοι που έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο για να συγκρατήσουν τη διάβρωση της παραλίας. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην απομάκρυνσή τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη ενέργεια θα αποβεί καταστροφική για το παραλιακό μέτωπο του οικισμού.

Έτσι, ζητούν να μην απομακρυνθούν οι αμμοκράτες μέχρι να δρομολογηθούν έργα για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, συνολικά για την προστασία του παραλιακού χώρου.

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Να σημειωθεί ότι παραμένουν ενεργά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν την κατεδάφιση των αμμοκρατών στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας, όπως και το πρωτόκολλο που αφορά το πλακόστρωτο του πεζόδρομου της παραλίας της Νικήτης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, σήμερα θέλει να υλοποιήσει την κατεδάφιση των αμμοκρατών στην Αγία Βαρβάρα.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, κατέθεσε χθες ασφαλιστικά μέτρα για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των αμμοκρατών και έγιναν δεκτά. Ωστόσο αφορούν μόνο τα πρωτόκολλα που ήταν σε βάρος του δήμου, τα υπόλοιπα πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε βάρος «κατ’ αγνώστων», δηλαδή ιδιωτών, δεν μπόρεσε να τα προσβάλει ο δήμος διότι δεν έχει έννομο έρεισμα.

«Σήμερα θα καταθέσουμε ασφαλιστικά στο διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης για τους αμμοκράτες που φαίνονται «κατ’ αγνώστων» αλλά αφορούν το δημόσιο συμφέρον. Χθες κερδίσαμε το πρωτόκολλα για ανατολικά του μετώπου της παραλίας. Υπάρχουν και πρωτόκολλα κατεδάφισης και για τον πεζόδρομο, αν το επιχειρήσουν πιστεύω θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, κάνοντας λόγο για εμμονή.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης