Χαλκιδική : Επιστροφή στην κανονικότητα με υπεράνθρωπες προσπάθειες

59

Νέα σύσκεψη

Σήμερα στις 8.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο δημαρχείο των Μουδανιών αναφορικά με την αποκατάσταση του ρεύματος στην Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, κεντρικό θέμα της σύσκεψης θα είναι η αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές όπου μετά τη φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η οικονομική βοήθεια
Ελάχιστα λεπτά χρειάστηκε η μανία της φύσης προκειμένου να ισοπεδώσει τα ανθρώπινα κατασκευάσματα και να σύρει στον θάνατο επτά ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα. Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της μετά τη φονική θεομηνία της Τετάρτης. Ο απολογισμός είναι τραγικός. Υποδομές και δίκτυα κατεστραμμένα, τουρίστες τρομοκρατημένοι, οδικά δίκτυα κομμένα στα δύο, σπίτια και καταστήματα διαλυμμένα. Η κυβέρνηση, αν και διανύει τις πρώτες της ημέρες, αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να ανακάμψει ταχύτατα η τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής και να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το αργότερο μέχρι το Σάββατο, θα έχει επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών ως εξής:

Δήμος Νέας Προποντίδας: 200.000 €
Δήμος Κασσάνδρας: 200.000 €

Δήμος Σιθωνίας: 100.000 €

Το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική. ««Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, αποστείλαμε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι τραυματίες

Σημειώνεται πως περίπου 120 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας -είτε με ασθενοφόρα, είτε με δικά τους μέσα- μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.

Από αυτά, 26 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται εννέα τραυματίες, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.
Ο τουρισμός
Σύσκεψη για την επόμενη μέρα στον Τουρισμό, μετά τις καταστροφές στη Χαλκιδική, ώστε να μην πληγεί ένας από τους βασικούς πυλώνες οικονομίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ξενοδοχείο “Portes” στη Χαλκιδική, υπό τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.Στη σύσκεψη συζητήθηκαν προτάσεις για να παραμείνει η Χαλκιδική τουριστικός προορισμός και να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν.
Γι’ αυτό το σκοπό θα κληθούν τη Δευτέρα δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Επίσης ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία που νοσηλεύονται τραυματίες της θεομηνίας, ενώ θα υπάρξει υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η ηλεκτροδότηση
Αποκαταστάθηκαν, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εκτεταμένες ζημιές σε πάρα πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, μετά τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες» των συνεργείων του Διαχειριστή. Όπως ενημερώνει για τη Χαλκιδική, και ειδικότερα για το ανατολικό και κεντρικό τμήμα της καθώς και τη χερσόνησο της Σιθωνίας, όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην περιοχή μεταξύ Νέων Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης συνεχίζεται κι αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το τεχνικό προσωπικό του βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα με επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των πολύ μεγάλης κλίμακας ζημιών στο Δίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κακοκαιρία προκάλεσε τη μερική ή ολική καταστροφή περίπου 300 στύλων, λόγω πτώσης κλαδιών, δένδρων και άλλων αντικειμένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Στέφανος Οκταποδάς, κι ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου, Ηρακλής Μενεγάτος, έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό όλων των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών με σχέδιο.

Έκτακτη σύσκεψη για την ενεργοποίηση του αριθμού 112

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να είναι έτοιμος για να λειτουργήσει σωστά ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112». Από τον Μάιο έχουν ξεκινήσει και γίνονται κάποιες δοκιμές μέχρι να ρυθμιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές και θα συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να λειτουργήσει με τις δυνατότητες γεωεντοπισμού κλήσεων και αμέσως μετά της αποστολής εξερχόμενων μηνυμάτων από την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα θα γίνει μία δοκιμαστική αποστολή μηνύματος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και στην γύρω περιοχή από την Κατεχάκη που βρίσκεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα, λειτουργεί απλά σαν ένα κέντρο χωρίς δυνατότητες γεωεντοπισμού που είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία.