Φ. Τίμερμανς: Η Βρετανία πρέπει “να ηρεμήσει και να ξανασκεφθεί” το Brexit

31

[ad_1]

Η Βρετανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους επόμενους μήνες για «να ηρεμήσει και να ξανασκεφθεί» την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς.
Την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναβάλουν το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αλλά η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει συντομότερα, εφόσον το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
«Ελπίζω απολύτως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ», είπε ο Ολλανδός πολιτικός και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην «τηλεμαχία» που είχε με τον κυριότερο αντίπαλό του στις ευρωεκλογές, τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Ελπίζω ότι αυτή η περίοδος θα χρησιμοποιηθεί από τη Βρετανία για να ηρεμήσει και να ξανασκεφθεί κάπως τα πράγματα, ίσως οι πολιτικοί θα μπορούσαν να είναι πιο υπεύθυνοι με τις υποσχέσεις που δίνουν, και μετά να ξαναδούν το θέμα αργότερα φέτος. Ποιος ξέρει τι μπορεί να αλλάξει στο μεταξύ;» είπε ο Τίμερμανς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάποιοι Βρετανοί μπορεί όντως να έχουν αλλάξει άποψη από το 2016, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα για την αποχώρηση. Ωστόσο η Μέι και η κυβέρνησή της επιμένουν ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.
Ο Τίμερμανς ελπίζει να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βρετανία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμη μέλος της ΕE όταν διεξαχθούν οι ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου), κάτι που σημαίνει ότι θα εκλέξει ευρωβουλευτές. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που στηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Βέμπερ από την άλλη δεν θα επωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από τη συμμετοχή της Βρετανίας στις εκλογές αυτές, αφού κανένα κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Έχω ένα πρόβλημα που (οι Βρετανοί) συμμετέχουν τώρα στις εκλογές, αποφασίζουν για το μέλλον της ένωσής μας», παραδέχτηκε. «Δεν είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Σέβομαι το αποτέλεσμα και, αν αποτελούν τμήμα της ΕΕ, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν – μην με παρεξηγήσετε», πρόσθεσε.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (που λαμβάνουν υπόψη τους τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές) δείχνουν ότι το EPP θα εξασφαλίσει 178 έδρες και οι Σοσιαλιστές 144..
Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]