Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους για τον Βασίλη Κεκάτο

[ad_1]

Ο σκηνοθέτης με καταγωγή από την Κεφαλονιά, Βασίλης Κεκάτος κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα της κατηγορίας μικρού μήκους, για την ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς» στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.

La Palme d’or du court métrage est attribuée au film de Vasilis Kekatos “La distance entre le ciel et nous”
Les meilleurs moments de la Cérémonie de clôture du @Festival_Cannes disponibles sur @myCANAL > https://t.co/QEBXL3dUmw #Cannes2019 pic.twitter.com/pUH1HTHL24
— cinemacanalplus (@cinemacanalplus) May 25, 2019

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο τον κόσμο.Είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών.
Εκτός από τους Γιώργο Λάνθιμο και Πάνο Κούτρα που συμμετέχουν ως μέλη των κριτικών επιτροπών στα διαγωνιστικά τμήματα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών, αντίστοιχα φέτος στις Κάννες, ένας ακόμη Έλληνας είναι στη Γαλλική Κρουαζέτ και μάλιστα κρατάει στα χέρια του το μεγάλο βραβείο.

The Short Film Palme d’or winner is…#TheDistanceBetweenUsAndTheSky by Vasilis Kekatos #Cannes2019 #Awards pic.twitter.com/lKz5r0UiZF
— Festival de Cannes (@Festival_Cannes) May 25, 2019

Η υπόθεσή της ταινίας αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί -για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ. Όσο ,ακριβώς, κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.
Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Atlantique» της Ματί Ντιόπ, την 37χρονη ανιψιά του σπουδαιότερου κινηματογραφικού δημιουργού της Σενεγάλης, Τζιμπρίλ Ντιόπ Μαμπέτι.
Χρυσό Φοίνικα απέσπασε και η ταινία που παρουσιάζει τη βία των κοινωνικών ανισοτήτων «Parasite», του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν Χο.
Με τα βραβεία ερμηνείας τιμήθηκαν ο Αντόνιο Μπαντέρας, για την ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η ανερχόμενη Έμιλι Μπίτσαμ για την ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ.
Αναλυτικά τα βραβεία έχουν ως εξής:
Χρυσός Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν-Χο για την ταινία «Parasite»
Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ για το «Atlantique»
Βραβείο της Επιτροπής: «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας)
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία «Ο νεαρός Αχμέντ»
Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ
Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία «Portrait de la jeune fille en feu»
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου
Ειδική Μνεία: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν
Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το «Nuestras Madres»
Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]