«Φάμπρικα» το ΥΠΕΞ – Μετά το «Ελληνικό Γιαούρτι» της Ιαπωνίας, ήρθαν οι «Μαύρες Βίζες» της Ινδίας

287

Ένα ένα ξεσκεπάζονται τα κυκλώματα που είχαν στηθεί μέσα στο ΥΠΕΞ και τις Ελληνικές Πρεσβείες ανά τον κόσμο.
Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για τον Πρέσβη που Φέρεται να εξέδωσε πλαστό πιστοποιητικό για παράνομη ελληνοποίηση ιαπωνικού γιαουρτιού, εξαρθρώθηκε Μεγάλο κύκλωμα που εκδίδει «μαύρες βίζες» και έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι το Ελευθέριος Βενιζέλος. Αποκαλύφθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα των Ελληνικών προξενικών αρχών.

Του Δημήτρη Κουτσούκου

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά και Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο πιστοποιητικό παραδόθηκε στους Ιάπωνες τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο Έλληνας πρέσβης εξήρε την ποιότητα του ιαπωνικού γιαουρτιού σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε τότε.

Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η ιαπωνική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να εξάγει το δικό της «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» σε όλες τις χώρες της Ασίας όπου και δραστηριοποιείται, ακόμα και αν παρασκευάσει το γιαούρτι της σε άλλες χώρες.

Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθεί εντελώς εκτός αγοράς το ελληνικό προϊόν στην ιαπωνική αγορά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών.

Σημειώνεται ότι για να φέρει την ένδειξη «Greek» ένα προϊόν πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά γάλακτος που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Το Δεύτερο Περιστατικό σημειώθηκε επί υπουργίας του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεχίστηκε επί υπουργίας του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ο πρόξενος της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Γιώργος Οικονόμου, εντόπισε έναν υπάλληλο του Διοικητικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών να έχει χορηγήσει σε Ινδούς, μέσα σε διάστημα δυο μόλις βδομάδων, 500 βίζες, υποτίθεται με προορισμό την Ελλάδα.

Ο τελικός προορισμός τους ήταν η Αμερική και η Ευρώπη

Αν και ο πρόξενος έδωσε εντολή να ακυρωθούν οι βίζες, κάποιοι από τους Ινδούς κατόχους- ανάμεσα τους και νέοι 20 ετών- αγόρασαν αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα, με ενδιάμεσο προορισμό το Μεξικό (σ.σ. πτήσεις με ανταπόκριση) και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση των αμερικανικών αρχών με τη συμβολή ειδικών πρακτόρων του FBI, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν περισσότεροι από 200 Ινδοί, που είχαν προμηθευτεί βίζες με προορισμό την Ελλάδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο το σκάνδαλο προκάλεσε θόρυβο στην ινδική κοινότητα Ελλάδος και σε διεθνείς προξενικούς κύκλους. Λέγεται δε ότι ο Έλληνας νεαρός πρόξενος που αποκάλυψε την υπόθεση, δέχεται απειλές από πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα με τις «μαύρες βίζες».

Ακολούθησε με καθυστέρηση τον Ιούνιο έρευνα από δυο υπαλλήλους του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών και από τότε, ο υπάλληλος που φέρεται να χορήγησε τις 500 «μαύρες βίζες» επέστρεψε στην Ελλάδα «με αναρρωτική άδεια», χωρίς όμως να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ίδιος υπάλληλος είχε εντοπιστεί το 2018 να διαθέτει πλαστό πτυχίο, χωρίς όμως να υποστεί κυρώσεις, καθώς συνέχισε να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του.

Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, οι φήμες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας δίνουν και παίρνουν για το δίκτυο βίζας μεταξύ του Ελληνικού προξενείου-Νέου Δελχί-Ντουμπάι, εκεί όπου βρίσκεται ένας Ινδός ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του δικτύου,  ο οποίος στέλνει υπερατλαντικά εμβάσματα σε συνεργαζόμενους υπαλλήλους, μέχρι και στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζελος.

Σημειώνεται ότι κάθε ελληνική «μαύρη βίζα» στοιχίζει 500.000 ινδικές ρουπίες (1 euro= 78 ρουπίες).

πηγή «Βραδυνή της Κυριακής» – protothema.gr  – Meaculpa.gr – OpenNews