Υπ. Εργασίας: Επιστροφές 241 εκατομμυρίων όφειλαν οι φαρμακευτικές (video)

25

[ad_1]

Για τεράστια οικονομική ζημία σε βάρος του δημοσίου κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στα ποσά που όφειλαν να επιστρέψουν φαρμακευτικές στον ΕΟΠΥΥ, την περίοδο 2006-10. Ήδη δρομολογήθηκε η είσπραξη των πρώτων 40 εκατομμυρίων. Tα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια θα εισπραχθούν μέσω συμψηφισμού, με τα φάρμακα που παίρνει τώρα ο ΕΟΠΥΥ. Ιδιαίτερα επικριτικός για την τακτική και τη λειτουργία υπηρεσιακών αλλά και πολιτικών παραγόντων εμφανίστηκε μιλώντας στην ΕΡΑ ο Παύλος Πολάκης.

Σαφείς πολιτικές ευθύνες για τις κυβερνήσεις της περιόδου 2006-2010 «δείχνει» η τρύπα των 241 εκατομμυρίων ευρώ, από ποσά που έπρεπε να έχουν επιστρέψει φαρμακευτικές εταιρίες στο δημόσιο, δήλωσε στην ΕΡΤ η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας  λόγο για «σκανδαλώδεις παραλείψεις και για υπουργικές αποφάσεις που ουδέποτε εκδόθηκαν», με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια οικονομική ζημία στο δημόσιο.
Η παράπλευρη αποκάλυψη, εν μέσω των σκανδάλων στον χώρο της υγείας, αποκαλύφθηκε έπειτα από ερώτημα προς το υπουργείο Εργασίας από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για τη Νοβάρτις.
Πρόκειται για ποσά που έπρεπε να είχαν επιστραφεί στο δημόσιο μέσω του rebate, δηλαδή της ποσοστιαίας έκπτωσης που δίνουν οι πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ βάσει υπουργικής απόφασης.
«Θεωρώ αδύνατο οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας οι κ.κ. Τσιτουρίδης, Πετραλιά, Κουτρουμάνης, Λοβέρδος να μην είχαν ενημερωθεί για αυτή την ανείσπρακτη οφειλή», τόνισε ο Παύλος Πολάκης.
Ο φάκελος με τα στοιχεία έχει ήδη αποσταλεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.
Τα πρώτα 40 εκατομμύρια ευρώ των οφειλών του rebate (επιστροφές) θα έχουν καταλογιστεί, τις επόμενες ημέρες, μέσω εφορίας, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια ευρώ θα εισπραχθούν, μέσω συμψηφισμού, με τα φάρμακα που παίρνει τώρα ο ΕΟΠΥΥ.
Νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει για την περίοδο 2006-2008 που δεν εισπράχθηκε rebate, καθώς και για τη διετία 2009-2010, προκειμένου να βεβαιωθούν οι οφειλές που δεν έχουν καταλογιστεί σε φαρμακευτικές.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]