Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και μέδουσες σε Χαλκιδική, Θάσο, Στρυμωνικό – Εφαρμογή για τον live εντοπισμό μεδουσών

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο συγκέντρωσης πλανγκτόν στις ακτές του βορείου Αιγαίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Όπως τονίζεται στη σελίδα meteology στο facebook “Συγκεντρώσεις ρεκόρ σε πλανκτον καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στο βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποιήσε το ινστιτούτο ερευνών του Αιγαίου. Εξαιρετικά επιβαρυμένες φαίνονται οι περιοχές της Χαλκιδικής, του Στρυμονικού και της Θάσου καθώς και το θρακικό πέλαγος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις επικίνδυνων μεδουσών”.Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία.

Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.