«Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς» – Tisimβένη στη Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής (βίντεο -φώτο)

53

Σας ταξιδεύουμε στο ιερό προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας στη Χαλκιδική. Η εκπομπή μας αφιερωμένη στο Πάσχα του καλοκαιριού. Όλα εντελώς διαφορετικά, εκτός από την Πίστη μας στην Μητέρα όλων μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.
Βοήθεια μας και Καλή Παναγία!
Το προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας
Το Μεγάλο Προσκύνημα βρίσκεται 1,5 χλμ. ανατολικά του χωριού Μεγάλη Παναγία, σε καταπράσινη τοποθεσία, όπου παλαιότερα υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Αγιο Κωνσταντίνο. Εχει φροντισμένο προαύλιο, κελιά, βοηθητικούς χώρους, θολωτές στοές. Το έντονο κόκκινο και κίτρινο χρώμα κυριαρχεί. Κτίστηκε το 1863 και ξανακτίστηκε μετά το σεισμό του 1932. Αξίζει να δείτε το καθολικό, με ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται του 1870 και η παράδοση λέει ότι το έφτιαξαν δυο τεχνίτες στη Βουλγαρία όπου το δούλευαν για επτά ολόκληρα χρόνια. Οι ίδιοι πιστεύεται πως έφτιαξαν και τον δεσποτικό θρόνο. Η αρχική, θαυματουργή όπως τη θεωρούσαν, εικόνα της Παναγίας, κατά την παράδοση βρέθηκε στο σημείο αυτό μετά από όραμα που είχε μια γερόντισσα, η Γερακίνα, το 1860. Από αυτό το γεγονός, άλλωστε, η πρώην κοινότητα Ρεβενικίων πήρε το όνομα Μεγάλη Παναγία. Η εικόνα έχει κλαπεί από το 1978 και δεν ξαναβρέθηκε.

Info

Εξω από τον περίβολο του Προσκυνήματος και κάτω από τον ναό βρίσκεται ο χώρος του Αγιάσματος της Παναγίας με τρεχούμενο δροσερό νερό.