Σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα του κορονοϊού, από τον πρόεδρο της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον επιδημιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα, την ώρα που τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας ανήλθαν σε 436 – εκ των οποίων τα 201 στην Αττική, ενώ στη Γαλλία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι δυο επιστήμονες, με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health», επισημαίνουν ότι ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κορονοϊό ή συνδυασμό και των δύο. Όπως αναφέρουν, η ανοσία αγέλης έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως η «αποτυχημένη στρατηγική» που εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν η χώρα κάνει στροφή στο lockdown.Σύμφωνα με το άρθρο, η διαμάχη που ακολούθησε, έχει «δηλητηριάσει» τον επιστημονικό αυτόν όρο: πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται. «Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19», τονίζουν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το iatronet.gr.

Διευκρινίζουν, δε, ότι λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπια συμπτωματικής μετάδοσης, ο έλεγχος του ιού με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στον Έμπολα ή στον SARS-CoV 1 δεν είναι πιθανός. Επομένως, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.