Τσιόδρας: Είμαστε στο τέλος της «επείγουσας φάσης» του κορονοϊού

Ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε σε ημερίδα και αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.Μάλιστα, για την πορεία των κρουσμάτων και τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αν και ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων. Και αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο.
Σωτήρης Τσιόδρας
Προστασία περίπου στο 100% με τρεις δόσεις του εμβολίου
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Παθολογίας αν και προειδοποίησε ότι δεν είμαστε στο τέλος του κορoνοϊού, ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση» ενώ είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη. Ενδεικτικό είναι, επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο με τις τρεις δόσεις εμβολίου ανεβαίνει περίπου στο 100%.

Επίσης, αναφέρθηκε στην «υβριδική ανοσία», δηλαδή, στο συνδυασμό της φυσικής ανοσίας με την ανοσία από το εμβόλιο, τονίζοντας ότι οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Και σχετικά με τη χρησιμότητα ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πειραματικά δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα
Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της, υπογραμμίζοντας ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.