Τσακαλώτος προς Βρυξέλλες, Στουρνάρα για τα θετικά μέτρα-Τι κερδίζουν οι συνεπείς οφειλέτες (video)

41

[ad_1]

Κοστολογημένα τα μέτρα, λέει ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προχωρήσαμε γιατί υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή απαντώντας στην παραφιλολογία του τελευταίου 24ωρου για ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις παροχές αλλά και στις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας. Φορολογούμενοι που θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κερδίζουν μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η διαδικασία θα γίνεται με αυτοματοποιημένη μέθοδο και ηλεκτρονικά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.
Απάντηση στις αιτιάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει χώρο για πρόσθετες παροχές, έδωσε, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας τον να ανατρέξει στον προϋπολογισμό και να δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει (σ.σ. για τα μέτρα που ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή).
Συγκεκριμένα, ο υπουργός έγραψε: «Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους Π/Υ της δίκης του θητείας ως Υποικ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Π/Υ και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες, θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».
«Ο κ. Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως πολιτικές παρεμβάσεις. Επί των ημερών του, η ελληνική οικονομία δεν έπιασε ούτε μια φορά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού-Στο 1,46 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου-Απριλίου-Στο 1,46 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου-Απριλίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε υπεραπόδοση 2,131 δισ. στο πρώτο εξάμηνο ενώ τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται 374 εκατ. πάνω από το στόχο.
Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) ύψους 1,043 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,117 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15,954 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,305 δισ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,145 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,403 δισ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,191 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 98 εκατ. ευρώ από το στόχο (1,093 δισ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 888 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]