Τσαβούσογλου: Υποστηρίζουμε Σάρατζ – Οι στρατιώτες μας στη Λιβύη είναι παρόντες για εκπαιδευτικούς λόγους

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

Λιβύη – Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι στρατιώτες που είναι παρόντες στη Λιβύη είναι παρόντες για εκπαιδευτικούς σκοπούς, προσθέτοντας: «Δεν στείλαμε στρατεύματα στη Λιβύη και δεν έχουμε μεγάλη στρατιωτική παρουσία εκεί».

Ο Τσαβούσογλου, στην σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με τα αναφερόμενα πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους στη Λιβύη».

Τόνισε ότι η Ρωσία είναι πλέον με το ένα κόμμα στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η χώρα του στηρίζει τον Σάρατζ και ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Χάφταρ, σε σχέση με τον Πρωθυπουργό του GNA, Fayez Al-Sarraj, και τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Khalifa Haftar.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τη δήλωση του λέγοντας: «Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους συμμάχους προκειμένου να υπάρξει συνεχιζόμενη ανακωχή και έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».

Τα σχόλια Τσαβούσογλου έρχονται εν μέσω της αντιπαράθεσης για την διακοπή παραγωγής πετρελαίου και την διακοπή της μεταφοράς του στον βορρά από τις φυλές της Λιβύης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση GNA των συριακών μισθοφόρων από την Τουρκία με χρήματα από την πώληση πετρελαίου.

فيديو | السراج في إجابة اليوم على سؤال من قناة “ بي بي سي " حول جلب المسلحين السوريين إلى #طرابلس للقتال بجانب حكومته : من حقنا الدفاع عن نفسنا من الإنقلاب بأي طريقة أو بمساعدة أي طرف . #ليبيا #المرصد( جانب من مقابلة ستبث لاحقًا على قناة بي بي سي عربية )

Δημοσιεύτηκε από ‎صحيفة المرصد الليبية‎ στις Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Ο Σάρατζ σε συνέντευξη του στο BBC, παραδέχτηκε ότι έφερε Σύριους μισθοφόρους για να πολεμήσουν για λογαριασμό του GNA, και πρόσθεσε «ότι είναι έτοιμος να συμμαχήσει με οποιονδήποτε» για να αποκρούσει αυτό που χαρακτήρισε ως «επιθετικότητα» (σ.σ. την είσοδο των ενόπλων δυνάμεων του LNA στην πρωτεύουσα)