Τσαβούσογλου Ελλάδα: Πολύ θετικά τα μηνύματα Μητσοτάκη

1Τσαβούσογλου Ελλάδα: Πολύ θετικά τα μηνύματα Μητσοτάκη
Τα ελληνοτουρκικά με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης που είχε, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist, Daniel Franklin, στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.Και τόνισε: «Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Θετική αντίδραση από την Άγκυρα στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα του διαλόγου με την Τουρκία. Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk, χαρακτήρισε «πολύ θετικά» τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε στην Αθήνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist, Daniel Franklin.

Ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας είπε ότι και η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες που να έχουν ωστόσο αποτέλεσμα και να γίνουν με βάση το δίκαιο. Επέμεινε, πάντως, ότι τα θέματα προς συζήτηση είναι πολλά. Εκτός από την υφαλοκρηπίδα, το φυσικό αέριο, είναι η μειονότητα της δυτικής Θράκης, η Χάλκη, το τζαμί στην Αθήνα κ.ο.κ. Ανέφερε ότι και από την Ευρώπη τα μηνύματα τις τελευταίες ημέρες είναι αισιόδοξα.