Τριγμοί στο ΕΛΚ μετά την επίθεση Όρμπαν στον Γιούνκερ (video)

[ad_1]

Ενισχύονται οι φωνές εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) υπέρ της αποπομπής του εθνικιστικού κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού. Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προκαλέσει σάλο με μια εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Κομισιόν και μέλους του ΕΛΚ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον οποίο κατηγορεί για συνωμοσία με στόχο την ενίσχυση της μετανάστευσης. Μιλώντας στο γερμανικό Ντερ Σπίγκελ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές στηλιτεύει την τακτική ‘Ορμπαν.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή μιλάμε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)», δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής αυτού του σχηματισμού για τις ευρωεκλογές, στο τεύχος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο. Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών), που έχει πρόεδρο τον Ορμπάν, συνασπίζει σχηματισμούς της δεξιάς και της κεντροδεξιάς σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
«Μ’ αυτές τις δηλώσεις και την εκστρατεία του, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει βλάψει σοβαρά το ΕΛΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο περιμένω απ’ αυτόν να ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει αυτή τη δράση», εξήγησε ο Βέμπερ, μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός προκάλεσε σάλο πριν από δέκα ημέρες με μια εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (μέλους, όπως αυτός, του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι υποστηρίζουν τη μετανάστευση.
«Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες», υποσχέθηκε ο Βέμπερ στο Spiegel.
«Τουλάχιστον οκτώ κόμματα (που ανήκουν στο ΕΛΚ) εξέφρασαν την πρόθεσή τους να θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία των κυρώσεων εναντίον του Ορμπάν, όμως οι υπογραμμένες επιστολές δεν έχουν φθάσει ακόμη όλες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του ΕΛΚ.
Το φινλανδικό κόμμα Kokoomus, τα σουηδικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Nya Moderaterna, οι βέλγοι χριστιανοδημοκράτες (το φλαμανδικό CDV και το γαλλόφωνο CDH), καθώς και το Λαϊκό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του Λουξεμβούργου (CVS) έχουν επίσης δηλώσει πως θέλουν τον αποκλεισμό του Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν.
Στην Ολλανδία, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDA Ράτγκερ Πλάουμ διευκρίνισε πως ο σχηματισμός του «υποστηρίζει την έκκληση σημαντικού αριθμού κομμάτων του ΕΛΚ να αρχίσει μια συζήτηση» για το ουγγρικό Fidesz, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Τέλος το πορτογαλικό συντηρητικό κόμμα CDS συμφωνεί επίσης να αντιμετωπισθεί το θέμα, διευκρίνισε η πηγή που πρόσκειται στην ηγεσία του ΕΛΚ.
Για να αρχίσει η διαδικασία αποκλεισμού ενός κόμματος από το ΕΛΚ, χρειάζεται να το ζητήσουν επισήμως επτά κόμματα προερχόμενα από τουλάχιστον πέντε χώρες.
Σήμερα λήγει η προθεσμία για να εγγραφεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ (αποτελείται από την προεδρία, την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς και από έναν αντιπρόσωπο από κάθε χώρα μέλος), που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου.
Ο αποκλεισμός του Fidesz ενδέχεται να αποφασιστεί με την ευκαιρία αυτή, δηλαδή λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]