Το νέο «μείγμα» πολιτικής του φαρμάκου στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.

[ad_1]

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πολιτική του φαρμάκου συνεδρίασε την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος και προεδρεύει στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., το Συμβούλιο ενέκρινε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες ενός νέου «μείγματος» φαρμακευτικής πολιτικής μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής που εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός.
Οι βασικοί άξονες είναι «οι αλλαγές στην τιμολογιακή και αποζημιωτική πολιτική που έχουν ήδη δρομολογηθεί, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων (αξιολόγηση-διαπραγμάτευση-πρωτόκολλα) για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης και της δαπάνης, η δικαιότερη κατανομή των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας και ο εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων στην εισαγωγή νέων φαρμάκων, η σταδιακή ενίσχυση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (εξωνοσοκομειακής-νοσοκομειακής) σε βάθος 3ετίας (2020-2022) και η ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της πολιτικής φαρμάκου μέσω του συμψηφισμού των επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών και καινοτόμων παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα».
Οι κατευθύνσεις αυτές, συνεχίζει η ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, καθιστούν το πλαίσιο πιο βιώσιμο και προβλέψιμο για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν:
την εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα
τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών
την είσοδο των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα
την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά
το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην κοινωνία
Το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. δεσμεύτηκε να ξανασυζητήσει σε επόμενη συνεδρίασή του αναλυτικότερα τις επιμέρους πτυχές της νέας φαρμακευτικής πολιτικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]