Το μήνυμα του Eurogroup στη νέα κυβέρνηση «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Η συζήτηση στο Eurogroup ακριβώς μετά τις εθνικές κάλπες, φαίνεται να έχει στόχο να καταγράψει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της επόμενης ημέρας, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παραλαμβάνει σε επίπεδο δεσμεύσεων.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σήμερα ότι το πακέτο παροχών που δόθηκαν το Μάιο θέτει σε αμφισβήτηση το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης είτε δεν έγιναν, είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης, αλλά αυτό δεν είναι ούτε ασύνηθες τα τελευταία χρόνια ούτε μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση.

Τα ουσιαστικά προβλήματα ανακύπτουν από τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικότερα αυτές που αφορούν την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου, την ψήφιση μόνιμων μέτρων συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την καθιέρωση ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων οι θεσμοί είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις.

Τα προβλήματα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και ο λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα θα συζητηθεί στο EuroWorking Group στις 5 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία στο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.