ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ (ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ  ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑΣ PATRIOT ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ)

Πρθ: ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ (ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑΣ PATRIOT ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ)

Στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου των συνεχών τουρκικών προκλήσεων με 8.578 παραβιάσεις το 2022 του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με επικείμενες έρευνες υδρογονανθράκων του παράνομου τουρκολιβυκού σύμφωνου εκμετάλλευσης και με την εκτόξευση βαλλιστικού πύραυλου TAYFUN, η διαδικασία επιστροφής της Ελληνικής Πυροβολαρχίας είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΉ.

Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την Πυροβολαρχία Patriot που έχει σταλεί στην Σαουδική Αραβία, ότι ‘’δεν απαιτείται οποιαδήποτε μεταβολή της παρούσας επιχειρησιακής κατάστασης, εντούτοις, σε περίπτωση που η επιστροφή της εν λόγω συστοιχίας κριθεί σκόπιμη, αυτή δύναται να υλοποιηθεί άμεσα ’’, καταδεικνύει τον εφησυχασμό και την διαφορά πολιτικής αντίληψης της πραγματικότητας των τουρκικών προκλήσεων.

  1. Η ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ μεγάλου βεληνεκούς βασίζεται στην αποστολή που έχουν οι Πυροβολαρχίες ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ Patriot και S 300 της Πολεμικής Αεροπορίας με εξαιρετική σχεδίαση – αποτελεσματικότητα ακόμα και για περίπτωση αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων. Όμως σε περιπτώσεις κρίσης, έντασης και επίσημων απειλών με την Τουρκία δεν ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που διαθέτει η χώρα μας, πόσο μάλλον μία Πυροβολαρχία Patriot που θεωρείται το πιο εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μας.
  2. Οι συζητήσεις για την διάθεση της ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑΣ PATRIOT στην Σαουδική άρχισαν την 04 Φεβ 2020 στην Σαουδική Αραβία και είχαν ως σκοπό τις ευρύτερες γεωπολιτικές συμμαχίες της χώρας μας και φυσικά να ‘’ξεκλειδώσουν’’ τις αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Πυροβολαρχία αναχώρησε για την Σαουδική Αραβία την 15 Σεπ 2021.
https://www.protothema.gr/politics/article/971540/mitsotakis-sti-saoudiki-aravia-oi-patriot-kai-oi-geopolitikes-summahies-xekleidonoun-aravikes-ependuseis/
  1. Την 22 Ιουλίου 2022 υπογράφηκαν οικονομικές – αναπτυξιακές συμφωνίες ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων (East to Med data Corridor) που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά τον κλάδο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και άλλες μικρότερες διακρατικές συμφωνίες.
https://m.naftemporiki.gr/story/1886509/ellada-saoudiki-arabis-poies-einai-oi-sumfonies-4-dis-euro-pou-upografikan
  1. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΘΕΣΗ της Πυροβολαρχίας PATRIOT δεν αποτελεί αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Σαουδική Αραβία και αφορά προστασία από επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης στην Aramco (τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο) ενώ αποτελείται από 120 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μας με 6 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων.
  2. Επιπλέον εκτιμάται ότι τα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας μας από την ΕΠ’ ΕΡΓΩ συμμετοχή τους στο εναέριο επιχειρησιακό περιβάλλον της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλα και συνεπώς θα συνδράμουν επιχειρησιακά την χώρα μας στην πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα που διαφαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
    Επειδή όμως το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ προηγείται όλων των άλλων συμφερόντων, καλό θα ήταν να επανεξετασθεί η επιστροφή της Πυροβολαρχίας στην Ελλάδα διότι αναγκαιεί ΑΜΕΣΑ και έχει ήδη προσφέρει επί 14 μήνες τα μέγιστα στην Σαουδική Αραβία.