[ad_1]
Εντός του μήνα αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων. Υπολογίζεται ότι οι ψηφοφόροι εκτός επικράτειας μπορεί να φτάνουν και τα δύο εκατομμύρια.
Στα χρόνια της κρίσης υπολογίζεται ότι σχεδόν 700.000 Έλληνες βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό και εγκατέλειψαν την χώρα. Το Σύνταγμα τούς δίνει το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό για τις εθνικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ο σχετικός νόμος για την εφαρμογή αυτού του όρου.
Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες τους να ψηφίζουν εκτός των συνόρων της χώρας τους.
Όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, υπάρχει συνταγματική επιταγή από το 1975 και το 2001, όμως, λόγω εγγύτητας των εκλογών είναι δύσκολο να προλάβουμε.
Για πρώτη φορά συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή από επιστήμονες, εκπροσώπους κομμάτων και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα γνωμοδοτήσουν για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η επιτροπή εξέτασε αρχικά δύο βασικά ζητήματα: ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιους θα εκλέγουν.
Τα σενάρια για το ποιους θα εκλέγουν οι απόδημοι Έλληνες είναι τρία.
Το προφανές και ίσως και το πιο απλό είναι να επιλέγουν τους υποψήφιους βουλευτές του νομού που είναι εγγεγραμμένοι. Για παράδειγμα, κάποιος που ζει στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Ηλεία, να επιλέγει βουλευτή Ηλείας.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να ψηφίζουν μόνο κόμματα, και το τρίτο προβλέπει το κάθε κόμμα να έχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του έναν ή δύο ομογενείς.
Στην τελευταία περίπτωση, οι εκλογείς είναι αναγκαίο να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να δημιουργηθούν νέες εκλογικές περιφέρειες
Από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει επτά φορές, αλλά, ενώ πάντοτε υπήρχε σχετική συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων και σε αρκετές περιπτώσεις κατατέθηκαν προτάσεις νόμου και τροπολογίες, τελικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Ρεπορτάζ: Μαρία ΜαγκλάραΠηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]