Το βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” στον μεγάλο μαέστρο Ντ. Μπάρενμπόιμ, από την ΠτΔ

“Έναν έξοχο πιανίστα αλλά και ταυτόχρονα έναν μέγα ανθρωπιστή, έναν γενναίο διανοούμενο και έναν βαθύτατα δημοκρατικό πολίτη”, χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον αρχιμουσικό Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, απονέμοντάς του το Βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” του ομώνυμου Ιδρύματος, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μνημείο της Ροτόντας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντάνιελ Μπάρενμποιμ δεν παρέστη για λόγους υγείας. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Μάικλ Μπάρενμπόιμ και στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο και τις “ιδιαίτερα θαρραλέες”, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις του αρχιμουσικού.

“Με χαρά απονέμω σήμερα το βραβείο ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’, που φέτος εστιάζει στην τέχνη, σε μια προσωπικότητα του κύρους και της εμβέλειας του Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ”, είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: “Κορυφαίος μαέστρος, τον οποίο είχαμε την ευτυχία να απολαύσουμε και στην Ελλάδα, με τις περισσότερες ίσως ηχογραφήσεις από οποιονδήποτε άλλον στο ενεργητικό του, έξοχος πιανίστας, μουσικός διευθυντής πολλών ορχηστρών και φεστιβάλ, με κύρια την Σταατσκαπέλε του Βερολίνου, εμπνευστής ‘του μείγματος δέους και ενεργητικού θάρρους’ με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα μέλη της τη μουσική και διαμορφωτής του καθηλωτικού της ήχου, είναι ταυτόχρονα ένας μέγας ανθρωπιστής, ένας γενναίος διανοούμενος, ένας βαθύτατα δημοκρατικός πολίτης.