Προκλητικό δημοσίευμα από την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Αναφέρει ότι η Τουρκία στέλνει το «Oruc Reis» στα ΝΑ της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Υποστηρίζει ότι οι έρευνες στο τεμάχιο 15 θα ξεκινήσουν εντός τους έτους.

Όπως μεταδίδει το “SigmaLive” το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι το τεμάχιο 15 βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή» και πως το μισό είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», υποστηρίζει το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ»

«Επομένως, με την ανάρτηση στα Ηνωμένων Εθνών των συντεταγμένων των δυτικών συνόρων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, το σχέδιο να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Κρήτης πέφτει στο κενό και ο EastMed θα καταλήξει στα σκουπίδια», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», καθώς πλέον για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή γύρω από την Κρήτη θα απαιτείται πρώτα η άδεια της Τουρκίας και της Λιβύης.