Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τη Λιβύη – Deal Άγκυρας– Τρίπολης για την ΑΟΖ;

42

ΧαμπέρΤουρκ: Οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς

Τη στιγμή που η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ΧαμπέρΤουρκ κάνει λόγο για συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης όσον αφορά της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δυο χωρών μέσω πλατφόρμας που παρακολουθεί την κυκλοφορία στρατιωτικών αεροσκαφών αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει περιπολίες αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών ανοιχτά της Λιβύης… 

«Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΧαμπέρΤουρκ.

«Οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς» επισημαίνεται. 

Îεν ÏÏάÏÏει διαθέÏιμη ÏεÏιγÏαÏή για Ïη ÏÏÏογÏαÏία.

Οι ύποπτες κινήσεις του τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου

Στο πλαίσιο των σχεδίων της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, είναι και η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη, περιορίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, με τις οποίες βρίσκεται σε συνομιλίες η Άγκυρα, ελέγχει το δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ ο στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ το ανατολικό, και ασκεί έντονες πιέσεις στρατιωτικά στην Τρίπολη προκειμένου να καταλάβει όλη τη χώρα. Ο Χαφτάρ φέρεται να μη διάκειται φιλικά στους Τούρκους.  

Το Boeing E-767 που διακρίνεται στο χάρτη, είναι ένα αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS). 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης προ μηνός παρουσίασε τουρκικά τεθωρακισμένα στο λιμάνι της πόλης, αγνοώντας το διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει στη Λιβύη το ΣΑ του ΟΗΕ από το 2011. 

Turkish amoured vehicles in the port of Tripoli 

Τα τουρκικά τεθωρακισμένα στο λιμάνι της Τρίπολης

Πηγή: ΣΚΑΙ