Τουρκία: Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια του Πολεμικού Ναυτικού

[ad_1]

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζουν ως τα «μεγαλύτερα γυμνάσια» του Πολεμικού Ναυτικού τους, τα οποία διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα (Αιγαίο, Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα), άρχισαν σήμερα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στα εν λόγω γυμνάσια, που θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου. Το Πεντάγωνο παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Τα γυμνάσια διεξάγονται ενώ οι εντάσεις αυξάνονται ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την άλλη αναφορικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα «στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης, έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο» τονίζει ο κ. Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή προκλητική ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει μάλιστα πως στο πλαίσιο και μόνο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.
«Η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και υποδαυλίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά να περάσει από τις δηλώσεις καταδίκης σε πράξεις αποτροπής. Να μην πιστέψουν στην Άγκυρα ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν την προεκλογική κομματική αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ο Ελληνισμός, οι Έλληνες θα είμαστε απόλυτα ενωμένοι», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, σε χθεσινές αναρτήσεις του.
«Δεν είναι καινούργιες οι προσπάθειες της γείτονος και συμμάχου Ελλάδας με στόχο να δικαιώσει τις εθνικές της θέσεις στα θέματα του Αιγαίου, που κατά βάση συζητούνται διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να εκμεταλλεύεται τους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ για να τους παρασύρει σε αυτές» υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τής Τουρκίας Χαμίντ Ακσόι και είχε ισχυριστεί προκλητικά ότι «τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]