Τουρκία: Συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας μετά την αυτοκτονία Κούρδου κρατουμένου

49

[ad_1]

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στη νοτιοανατoλική Τουρκία, την επομένη της αυτοκτονίας Κούρδου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
Άνδρες της μονάδας καταστολής της αστυνομίας έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν μέλη του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του κρατουμένου μπροστά στον τάφο του στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Zülküf Gezen’in mezarını ziyaret etmek için Yeniköy Mezarlığına giden halka polis tazyikli suyla saldırıyor. pic.twitter.com/e2BN0xZj9T
— H.Altunsoy (@AltunsoyHacer_) March 18, 2019

 
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του και το HDP, ο κρατούμενος Ζουλκούφ Γκεζέν αυτοκτόνησε  μέσα στη φυλακή χθες.
Έκανε απεργία πείνας εδώ και εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
«Ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του χθες. Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εκπληρώσει τον ρόλο του, ο σύντροφός μας που έχασε τη ζωή του θα ήταν ανάμεσά μας», κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί στους δημοσιογράφους στο Ντιγιάρμπακιρ.
Ο Γκεζέν ήταν τα τελευταία 12 χρόνια στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του μετά την καταδίκη του για συμμετοχή στο ΡΚΚ, οργάνωση που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι ο Ζουλκούφ Γκεζέν κρεμάστηκε μέσα στο λουτρό της φυλακής χρησιμοποιώντας ένα σχοινί απλώματος ρούχων αλλά διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «αυτοκτονία» και όχι για πράξη διαμαρτυρίας κατά των συνθηκών κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ που κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψή του το 1999.
Σύμφωνα με το HDP, περισσότεροι από 170 άνθρωποι κάνουν αυτή την περίοδο απεργία πείνας ως διαμαρτυρία στις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, και κυρίως τη δυνατότητα να δέχεται τους δικηγόρους του και οικείους του.
Το κίνημα απεργίας πείνας άρχισε μια βουλευτής του HDP, η Λεϊλά Γκιουβέν, τον Νοέμβριο.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFPΣχετική είδηση:Κοινή επιχείρηση Άγκυρας- Τεχεράνης εναντίον κούρδων ανταρτών του PKK
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]