[ad_1]
Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να περάσει το τεστ των δημοτικών εκλογών στις οποίες είχε επενδύσει πολιτικά. Αν και στην επικράτεια το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διατηρεί την πρωτιά, οι υποψήφιοί του έχασαν πόλεις-κάστρα, με πρώτη την Άγκυρα, για πρώτη φορά από το 1994. Ένα θρίλερ εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προηγείται με διαφορά 25.000 ψήφων, αλλά το κόμμα του Ερντογάν κατήγγειλε νοθεία και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει δικαστικά.
Μπορεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να επικράτησε στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες της Τουρκίας η νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως, είναι πύρρειος.Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η κυριαρχία του απόλυτου άρχοντα της Τουρκίας αμφισβητείται τόσο έντονα. Γιατί πέρα από την αναμενόμενη νίκη στη Σμύρνη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριάρχησε στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Με καταμετρημένο το 99,83% των ψήφων στην Άγκυρα προηγείται ο Μανσούρ Γιαβάς με 50,90%, στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 48,79 %, στη Σμύρνη ο Τουντς Σογιέρ, με 58,06%, στην Αττάλεια ο Μουχιτίν Μποτσέκ, με 50,61%, στα Άδανα ο Ζεϊντάν Καραλάρ με 53,59% και στην Προύσα ο Αλινούρ Ακτάς, με 49,62%. Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια η πρωτεύουσα Άγκυρα φεύγει από την κυριαρχία του AKP, ενώ το σοκ για την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, από όπου ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την εντυπωσιακή καριέρα του ως Δήμαρχος το 1994, είναι μεγάλο, με αντιπολιτευόμενη εφημερίδα να κάνει λόγο για πρωταπριλιάτικο αστείο. Και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα του κόμματός του, τονίζοντας πως από εδώ και πέρα κύριο μέλημά του είναι η βελτίωση της οικονομίας.
Ωστόσο, ενώ το εκλογικό θρίλερ στην Πόλη δεν έχει τελειώσει ο υποψήφιος του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ αρνήθηκε να δώσει συγχαρητήρια στον Εκρεμ Ιμάμογλου που είναι πρώτος με 25.000 ψήφους διαφορά. Στελέχη και υποψήφιοι του κόμματος ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Πώς διαμορφώνεται όμως η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη ο Ερντογάν.
Αναδεικνύεται ο βαθύς εσωτερικός διχασμός της Τουρκίας, ενώ ο κ. Ερντογάν παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε μετά μάλιστα από μια εκστρατεία την οποία πήρε ο ίδιος στην πλάτη του, με την απώλεια σχεδόν όλων των μεγάλων πόλεων, έχει κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του κόμματος του σε εθνικό επίπεδο.
Το ερώτημα τώρα είναι το πως θα κινηθεί από αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν που έχει μπροστά του μια καθαρή τετραετία και πολλά προβλήματα, με την οικονομία να υποφέρει, τη λίρα να καταρρέει, τον πληθωρισμό να καλπάζει, την ανεργία να ανεβαίνει και τις αγορές να καραδοκούν.
Παράλληλα, θα έχει να αντιμετωπίσει το Συριακό και φυσικά το δύσκολο παζλ των σχέσεων του με την Ουάσιγκτον και την Μόσχα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη του στην Μόσχα στις 8 Απριλίου όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν και εκεί θα φανεί εάν πλέον είναι χωρίς επιστροφή η μεταφορά των S400 στην Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι, εξέλιξη η οποία θα βαθύνει το ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση του προσανατολισμού της προς την Δύση. Μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα έχει και οικονομικές συνέπειες με τις αγορές να στοχοποιούν και πάλι την τουρκική οικονομία η οποία δεν μπορεί βεβαίως να διασωθεί με «ενέσεις» από τη Μόσχα, την Τεχεράνη και το Κατάρ. Από την άλλη η ακύρωση των S400, θα πλήξει το γόητρο του και θα επιφέρει «αντίποινα» στη Συρία από τον Πούτιν, αλλά ίσως θα άνοιγε ο δρόμος για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Ποιος είναι Εκρέμ Ιμάμογλου
Ποιος είναι ο 49χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που νίκησε τον εκλεκτό του Ερντογάν και τέως πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα θα είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είναι ένας σχετικά νέος πολιτικός με όχι πολύ μακρά αλλά σαφώς ανοδική πορεία στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Μέλος του κόμματος από το 2008, εξελέγη το 2014 δήμαρχος του δήμου Μπεϊλίκ Ντουζου, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, και μόλις πέντε χρόνια αργότερα επελέγη ως υποψήφιος για έναν από τους σημαντικότερους μητροπολιτικούς δήμους της χώρας. Από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε το βασικό σύνθημα του Ταγίπ Ερντογάν που έκανε λόγο για «εκλογές επιβίωσης του έθνους».
«Κατ ’αρχάς είναι λάθος να κάνουμε λόγο για ζήτημα επιβίωσης. Εμείς δεν το αποδεχόμαστε αυτό. Τι σημαίνει τοπικές εκλογές; Σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάζονται λύσεις σε τοπικά προβλήματα. Αυτήν την περίοδο εμείς μιλάμε στον κόσμο μόνο για τις λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της Κωνσταντινούπολης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», είπε.
Γεννημένος στην Τραπεζούντα το 1970, ο Ιμάμογλου καλλιεργεί το προφίλ ενός σύγχρονου πολιτικού με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Έκανε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, και εργάστηκε επί σειρά ετών στην κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς του. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας μπάσκετ της Τράμπζονσπορ. Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών είναι μέλος πολλών οργανώσεων κοινωνικής δράσης και εμφανίζεται ως ένας δυναμικός ηγέτης που φιλοδοξεί να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών, τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει την πόλη «με διαφάνεια σε κάθε βήμα».
Για αποτυχία του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας κάνει λόγο ο ξένος Τύπος
Το κόμμα του Ερντογαν κυριαρχούσε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για ένα τέταρτο του αιώνα. Η απώλεια και των δύο θα αποτελούσε πλήγμα για την υπόθεση του χειρισμού της οικονομίας από τον Τούρκο πρόεδρο, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.
«Η αίγλη του Ερντογάν ότι είναι αήττητος πολιτικός τα τελευταία 17 χρόνια θα υπονομευθεί σοβαρά με αυτές τις ήττες», δήλωσε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute.
Σύμφωνα με τους Times «Οι αποτυχίες του Ερντογαν είναι πολύ μεγάλες για να κρυφτούν. Μέχρι τώρα κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί μια πραγματική ήττα – οι όποιες εκλογές έγινες μετά το 2014 έγιναν μάλλον για το θεαθήναι. Και μέχρι τώρα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κρίση προς όφελός του. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το θέμα είναι αν ο ίδιος γνωρίζει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της οικονομίας ή πόσο και πού γίνεται λιγότερο δημοφιλής –και είναι μάλλον αμφίβολο αν όσοι τον περιβάλλουν του λένε την αλήθεια. Πάντως οποιαδήποτε απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ πιθανό να συναντήσει δημόσια αγανάκτηση και διαμαρτυρίες.
Μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2023 ο Ερντογάν πρέπει να βρει τρόπους να μη χάσει τους ψηφοφόρους του. Όσο για την αντιπολίτευση μπορεί τώρα να αποδείξει ότι ξέρει να κυβερνά –και καλύτερα. Και να ξαναβρεί το δρόμο που θα την οδηγήσει στην εξουσία» τονίζουν οι Times.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα κόκκινο πανί για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, γράφει η γερμανική Die Welt. Τα κατασταλτικά μέτρα κατά των ξένων επενδυτών ή των τραπεζών έχουν οδηγήσει σε πολλούς επενδυτές να έχουν σβήσει την Τουρκία από τον χάρτη των προς επένδυση χωρών .
«Οι επενδυτές φοβούνται το χειρότερο. Ο Ερντογάν θα μπορούσε τώρα να εντείνει και πάλι τις επιθέσεις του στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να αποδείξει τη δύναμή του. Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να πανικοβάλει την οικονομία ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα και τις ιδιωτικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τέλος, θα μπορούσε να αγνοήσει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών και να αναγκάσει τις δυνάμεις της αγοράς να ενεργήσουν μετά από τις απογοητευτικές παρεμβάσεις. Και οι τρεις επιλογές είναι κακές για τη λίρα.
Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει χάσει περίπου 6% σε σχέση με το δολάριο. Μόνο το αργεντίνικο πέσο έχει υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με το δολάριο.
Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές βαρύνει επίσης τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει μεγάλη ανάγκη από ξένους επενδυτές λόγω της εξάρτησης από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά όσο περισσότερο επεμβαίνει ο Ερντογάν αποθαρρύνοντας τους επενδυτές, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση, σημειώνει η Die Welt.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο Κ. Λέκκα, Σχόλιο Ν. Μελέτης
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]