Τουρκία: Ακύρωση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2018 ζητά η αντιπολίτευση (video)

[ad_1]

Αγριεύει η κόντρα Ερντογάν – αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αιτήθηκε επίσημα στο Εκλογικό Συμβούλιο εκτός από την ακύρωση των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, να ακυρώσει και τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έγιναν πριν από έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας ζήτησε από τις αρχές να ακυρώσουν τις περυσινές εθνικές εκλογές, όπως και τις εκλογές του Μαρτίου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και για άλλα τοπικά αξιώματα, δύο ημέρες αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
Τη Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) διέταξε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη παρατυπίες στον διορισμό των αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα, έπειτα από προσφυγή του κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι ψηφοφόροι ψήφισαν για τους επικεφαλής της περιφέρειας, για δημάρχους, για δημοτικά συμβούλια και για τοπικούς αξιωματούχους. Η YSK αποφάσισε να ακυρώσει μόνο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες έχασε το AKP.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέθεσε προσφυγές για την ακύρωση και των τεσσάρων προαναφερθεισών ψηφοφοριών, καθώς και των περυσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα είχαν διορισθεί με τον ίδιο τρόπο και στις εκλογές αυτές.
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου], ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]