Τουρκία Έβρος: Φωτογραφικά ντοκουμέντα με Τούρκους να περνάνε μετανάστες

Προβληματισμός σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το νέο σκηνικό έντασης που φαίνεται ότι στήνουν οι Τούρκοι στον Έβρο με προσπάθειες προώθησης μεταναστών και με πυροβολισμούς στα σύνορα προς την ελληνική πλευρά, εναντίον ανδρών της Frontex.

Το OPEN μετέδωσε φωτογραφικά ντοκουμέντα, στα οποία αποτυπώνονται Τούρκοι στρατοχωροφύλακες να διευκολύνουν παράτυπους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη από ελληνική περίπολο, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν εμποδίζουν τους παράτυπους μετανάστες, όταν εκείνοι χρησιμοποιούν ένα πέρασμα, αλλά αντίθετα τους δείχνουν ποια είναι τα προσβάσιμα περάσματα ώστε να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.Οι Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει τη δράση των κυκλωμάτων και έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις αποτροπής σε όλο το μήκος του ποταμού.Στην επιστολή του προς την Κομισιόν, ο διοικητής της Frontex αναφέρει: «Έχω δώσει διαταγή στη διοίκηση της Frontex να παρακολουθεί την Κατάσταση και όλοι οι αξιωματικοί να παίρνουν μέτρα προστασίας με αλεξίσφαιρα γιλέκα σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Η Frontex θα αναφέρει στην Επιτροπή κάθε κλιμάκωση επιχειρησιακών ή γεωπολιτικών εντάσεων που θα παρατηρούμε στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε με την Τουρκία».
Τι λένε οι συνοριοφύλακες Έβρο
«Τα ξημερώματα της Παρασκευής και της Κυριακής, καθώς οι συνάδελφοί και δικοί μας και της Frontex επιχειρούσαν στην περιοχή, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στον αέρα από τουρκικές δυνάμεις», είπε από την πλευρά του, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Ίσως αυτή τη στιγμή -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- έγιναν και πιστευτά αυτά τα γεγονότα γιατί προέρχονται από μαρτυρίες Ευρωπαίων συναδέλφων και όχι μόνο από την ελληνική πλευρά», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

2 ΣΧΟΛΙΑ