Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά κρούουν EWG και ΤτΕ

ÁÊÑÏÐÏËÇ ÓÇÌÁÉÁ ÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÉÊÇÓ ÅÍÙÓÇÓ ÊÁÉ ÅËËÇÍÉÊÇ ÓÇÌÁÉÁ(EUROKINISSI/ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Υπό την προϋπόθεση εφαρμογής συνετής δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν εκτιμά στη σημερινή της έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ακόμη και για τον κίνδυνο λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συμμετέχει για τελευταία φορά στο σημερινό άτυπο EuroWorkingGroup όπου πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές της ΤτΕ θα εκτιμούν στην έκθεση τους πως ότι ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης σε σχέση με την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό, αλλά και το κόστος των πρόσφατα νομοθετημένων μέτρων (ΦΠΑ, 13η σύνταξη, 120 δόσεις), μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος έως και το 2,9% του ΑΕΠ έναντι δεσμευτικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ωστόσο, θα ξεκαθαρίζεται πως η εν δυνάμει απόκλιση κρίνεται αναστρέψιμη στον βαθμό που η επόμενη κυβέρνηση θα ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Στην έκθεση θα καταγράφονται οι κίνδυνοι και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, οι δημοσιονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η ΤτΕ αναμένεται να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων και αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.