Τι θα ψηφίσουν τα “κίτρινα γιλέκα” στις ευρωεκλογές;

[ad_1]

Το ζήτημα της πρόθεσης ψήφου των «κίτρινων γιλέκων», εν όψει ευρωεκλογών, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Κάποιες προσωπικότητες του κινήματος όπως ο Μπενζαμάν Κοσύ ή ο Ζαν-Φρανσουά Μπαρναμπά αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι σε ήδη υπάρχοντες λίστες, ή δημιουργώντας το δικό τους κίνημα.
Ομάδα δημοσιογράφων του RT France συνομίλησε με ανθρώπους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κάθε Σάββατο από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι περισσότεροι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν στις 26 Μαΐου και πως είναι ενημερωμένοι για τα προγράμματα των υποψηφίων κομμάτων που πρόκειται να ψηφίσουν. Τόνισαν δε, πως θέλουν να δουν μια ριζική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας.
«Το δικαίωμα ψήφου είναι η μόνη ελευθερία που έχουμε σήμερα», λέει η Κριστέλ, η οποία πιστεύει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτό και να πει ποιον να ψηφίσουμε. Όλοι θα ψηφίσουν αυτόν που θέλουν».
Εάν υπάρχει κάτι που τους ενώνει σε αυτές τις εκλογές, είναι η ψήφος ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν. «Ο στόχος μας είναι να ψηφίσουμε εναντίον του Μακρόν. Εάν κερδίσει, τότε θα καυχηθεί ότι η πολιτική του είναι σωστή», δηλώνει ο Πατρίκ, 63 ετών. «Γνωρίζουμε καλά ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα που θα εμπόδιζε τον Μακρόν να κερδίσει είναι ο Εθνικός Συναγερμός», είπε ο Πάτρικ ο οποίος θα ψηφίσει την Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν.
Η Μαρτίν, 60 ετών που εργάζεται σε θέατρο, διστάζει να απαντήσει καθώς δεν θέλει να ψηφίσει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της καθώς πιστεύει πως εάν ψηφίσει ένα μικρό κόμμα θα βοηθήσει τον Μακρόν να βγει ξανά. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν θα ψήφιζε τον Εθνικό Συναγερμό (RN), η Μαρτίν το σκέφτεται. «Θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική ψήφος αλλά όχι μια ψήφος πεποίθησης», λέει.
Κανένας από τους ερωτηθέντες δεν προτίθεται να ψηφίσει τους εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. «Οι λίστες δεν είναι αρκετά δομημένες και είναι αργά για να γίνει αυτό», λέει ο Φιλίπ ο οποίος διαφωνεί με τον πολλαπλασιασμό των λιστών των «κίτρινων γιλέκων». «Θα έπρεπε να έχουν κάνει μόνο μία λίστα, τουλάχιστον να αποσβέσουν τα έξοδά τους».
Η Συλβί που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» από το Νοέμβριο του 2018, παραδέχεται αμήχανα ότι θα ψηφίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και ότι πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση: «Θα ψηφίσουμε για να ανατραπεί ο Μακρόν», λέει.
ΠΗΓΕΣ: RTFrance, Capital
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]