Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις (video)

20

[ad_1]

Γενναίο κούρεμα της οφειλής,  θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.
Με την συνολική οφειλή τους να κάνει βουτιά έως και 69%, χιλιάδες μη μισθωτοί με χρέη στα ταμεία θα ενταχθούν χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια στις 120 δόσεις.
Δεν είναι μόνο ότι μειώνονται οι προσαυξήσεις κατά 85% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 100% για τους αγρότες αλλά και ότι κουρεύεται κατά μέσο όρο 54% η κύρια οφειλή αφού ο επαναϋπολογισμός των χρεών από το 2002 έως και το 16 γίνεται με βάση την ελάχιστη εισφορά που για τον ΕΦΚΑ είναι 158 ευρώ.
Στο 69,4% φτάνει η μείωση για οφειλή 68.984 ευρώ η οποία γίνεται 21.140 ευρώ. Στα 50 ευρώ το ελάχιστο ποσό της δόσης, στα 30 για τους αγρότες. Ελεύθερος επαγγελματίας με οφειλή 52 χιλιάδες ευρώ μετά την ρύθμιση θα οφείλει 17.000 και θα πληρώνει μηνιαία δόση 182 ευρώ αντί 4.355 με την πάγια ρύθμιση. Για ασφαλισμένο στον πρώην ΟΑΕΕ που η αρχική οφειλή του από τις 47 χιλιάδες πέφτει στις 14, η δόση διαμορφώνεται στα 118 ευρώ ενώ πριν έπρεπε να πληρώνει 1.178 ευρώ/μήνα. Ανάσα και για χιλιάδες ασφαλισμένους που με μια μικρή παρακράτηση από την μελλοντική τους σύνταξη θα μπορέσουν πλέον να συνταξιοδοτηθούν.
Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ο Τάσος Πετρόπουλος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: «Δεν είναι παροχολογία είναι παροχές οφειλόμενες σε έναν λαό που έφερε όλα αυτά τα χρόνια είναι μέτρα που υποσχεθήκαμε ότι θα πάρουμε. 1.300.000 ωφελούνται συμπεριλαμβάνονται 80 χιλιάδες που δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη».
Λιγο πριν τις 7μμ του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορουν στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία αλλά και για στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ενώ τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν την Κυριακή 5/5 το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.
Επίσης στη σύσκεψη έγινε εκτενή συζήτηση για το πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των κοινωνικών δαπανών σύμφωνα με το δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει για το 2019.
Η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων πριν καταλήξει στο βέλτιστο δυνατό μείγμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Κώστας ΣκουλάςΠηγή: ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]